Mandić: Preko neregularnosti se ne može preći tako što će se reći da su potrebni novi izbori u Beogradu

Ona je navela da se lako može očekivati da tužilaštvo kod formiranih predmeta o nepravilnosti polako ali sigurno krene da uočene činjenice "prilagođava stvarnosti koja odgovara vlastima"

5212 pregleda 1 komentar(a)
Mandić, Foto: Screenshot/Youtube
Mandić, Foto: Screenshot/Youtube

Pravnica Sofija Mandić, s liste "Srbija protiv nasilja", drugoplasirane na izborima 17. decembra, danas je poručila da se preko neregularnosti na izborima ne može preći tako što će se reći da su potrebni novi izbori u Beogradu jer nema većine da se formira vlast.

"Vidjela sam da je Nestorović rekao sa kim neće praviti vlast u Beogradu i da se ide na nove izbore. Postoji zaista bojazan da ćemo preko svega ovoga (neregularnosti) preći uz laganu konstataciju da ne može da se u Beogradu formira vlast i idemo na nove izbore", naglasila je Mandić na konferenciji za novinare.

Po njenim riječima, "ako budemo išli na nove izbore to će biti isključivao zato što su ovi bili neregularni", a, kako će to vlast predstaviti, navela je, "to je sasvim neka druga priča".

Ona je navela da se lako može očekivati da tužilaštvo kod formiranih predmeta o nepravilnosti polako ali sigurno krene da uočene činjenice "prilagođava stvarnosti koja odgovara vlastima".

"Mislim da se sve više približavamo momentu u kojem možemo da zaključimo da ovdje samo nekakav upliv i kontola sa strane u prikupljanju činjenica i donošenju zaključaka može da dovede do realnog epiloga", ocijenila je Mandić.

Ona je navela da je pravni tim liste "Srbija protiva nasilja" u nastavku kontrole biračkih spiskova na teritoriji Beograda potvrdio svoje saznanje da je "fantomskih" birača 30 odsto i da su koncentrisani u nekoliko centralnih opština - Zvezdari, Voždovcu, Vračaru gdje je izgubila lista oko Srpske napedne stranke.

"Dakle nisu 'naseljavali' glasače samo u prigradskim opštinama. Jedino tužilaštvo i policija mogu da utvrde u kojem trenutku se to desilo", rekla je Mandić, članica Gradske izborne komisije, navodeći da su nepravilnosti bile "sistemskog karaktera".

Ona je zahvalila građanima što su prijavljivali da su vidjeli pozive za lica koja ne žive na navedenim adresama jer je glasanje na osnovu toga način da se izmijeni biračka volja onih koji zaista tu žive.

Po njenim riječima, kao "fantomski" birači su uglavnom prijavljena lica koja su rođena van Beogada, a mnogi i u drugim zemljama.

Uočeno je, navela je, glasanje u povećanom procentu van biračkog mjesta, što je zakonski omogućeno licima sprečenim zbog bolesti, invaliditeta, ali je sumnjivo da su u priličnom broju ta lica bili mladi, ili su prijavljene porodice od desetak članova na jednoj adresi.

Bonus video: