Kurti: Radoičić pravi planove za druge napade na Kosovu; Ministarstvo odbrane Srbije: Kurti laže

Kurti je rekao da je oružje korišćeno u napadu u Banjskoj uskladišteno u jednoj "srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD"

6137 pregleda 2 komentar(a)
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube
Kurti, Foto: Screenshot/Youtube

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas rekao da bivši potpredsjednik Srpske liste i rukvodilac oružanog napada u Banjskoj Milan Radoičić, zajedno s "pripadnicima srpske tajne službe", krije pripadnike "terorističke" organizacija koja je učestvovala u napadu na Banjsku i planiraju napade na Kosovo.

"Poslije terorističkog napada Radoičića je srpski sud u rekordnom roku pustio na slobodu, a sada nastavlja pripreme za druge napade na Kosovu, zajedno s nekim pripadnicima terorističke organizacije 'Civilna odbrana'. Radoičić takođe ima redovne sastanke s visokim zvaničnicima BIA, dok se prostorije njegove firme u Raški i Novom Pazaru koriste za smještaj i skladištenje vozila i eksplozivnih naprava za buduće napade na Kosovo. U tim zgradama je smješteno nekoliko pripadnika 'Civilne odbrane', čiji je instruktor Uglješa Jaridić", rekao je Kurti na konferenciji za medije zajedno s ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželjaljom Svečljom.

Ministarstvo odbrane Srbije je saopštilo da "najoštrije odbacuje laži" koje su danas iznijeli kosovski premijer Aljbin Kurti i kosovski ministar policije Dželjalj Svečlja, naročito one kojima optužuju Vojsku Srbije za umiješanost u događaje u Banjskoj i veze sa nepostojećim "terorističkim grupama" koje navodno planiraju upad na područje Kosova.

"Ministarstvo i Vojska Srbije djeluju isključivo u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima. Stoga je notorna laž i potpuna besmislica da se poligoni Vojske Srbije koriste za obuku bilo kojih jedinica, osim jedinica VS i povremeno Ministarstva unutrašnjih poslova te da postoje nekakvi planovi za 'napad' na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija", saopštilo je Ministarstvo.

Kurti je rekao da je oružje korišćeno u napadu u Banjskoj uskladišteno u jednoj "srpskoj kompaniji koja je na crnoj listi SAD".

"Na ovoj lokaciji koncentrisana su vozila, oružje i arsenal koji se koristio u Banjskoj... ovo preduzeće (Novi Pazar put) koje se nalazi na crnoj listi SAD je u vlasništvu braće Zvonka i Žarka Veselinovića i Milana Radoičića. Direktor je pukovnik srpske vojske u penziji Grba, koji je učestvovao u ratovima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Mjesec dana prije napada na Banjsku, predsjednik Srbije (Aleksandar Vučić) posjetio je to preduzeće da bi otvorio izgradnju puta Raška - Novi Pazar", kazao je Kurti.

Po njegovim tvrdnjama, grupa na čelu s Radoičićem je imala i obuku s teškim naoružanjem.

"Istovremeno, grupa od 80 ljudi koja je napustila Kosovo, nastavila je vježbu na poligonu Zimovnik kod Raške. Obuke izvode penzionisani srpski oficiri koji imaju visoke činove i koji poznaju Kosovo jer su možda služili u vojsci tokom rata sa nama. Izvode se vježbe za postavljanje protivtenkovskih mina u zimskim uslovima i za snajperiste", kazao je on.

Po Kurtiju, planiran je napad i za ovu nedjelju, neposredno poslije izbora u Srbiji.

"Na poligonu na Pešteru nastavljene su vježbe grupe od 60 pripadnika 'Civilne odbrane' koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza Vojske Srbije koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gdje su bili predviđeni ovi napadi. Članovi (grupe) koji su pobjegli sa sjevera, okupili su se i na drugom mjestu zvanom Goč", tvrdi kosovski premijer.

Kurti je iskoristio konferenciju za medije da kritikuje kosovsko tužilaštvo što ni poslije tri mjeseca od napada u Banjskoj nema informacija niti optužnice i ocijenio da je to neprihvatljivo jer se radi o najvećem napadu na ustavni poredak i teritorijalni integritet Kosova.

Ministarstvo odbrane Srbije je navelo da "u nedostatku bilo kakvih konstruktivnih rješenja koja bi vodila uspostavljanju mira i stabilnosti na teritoriji naše južne pokrajine, Kurti i Svečlja, poput pokvarenih gramofona, iznova ponavljaju laži u koje niko ozbiljan u međunarodnoj zajednici nije povjerovao, niti će povjerovati".

"Na poligonu na Pešteru nastavljene su vježbe grupe od 60 pripadnika 'Civilne odbrane' koja je učestvovala u napadu na Banjsku. Ova grupa je planirala napad na našu policiju po završetku izbora u Srbiji na graničnim lokacijama vezanim za ilegalne alternativne pravce. U tu svrhu, navodi se da je bilo poteza VS koja je stacionirala vojnike na nekoliko punktova, na lokacijama gdje su bili predviđeni ovi napadi", rekao je Kurti.

Bonus video: