RIK Srbije: Ministarstvo i MUP utvrdili da tvrdnje koalicije "Srbija protiv nasilja" o većem broju birača nisu tačne

"To je očigledan dokaz da tvrdnje Кoalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora nije tačan"

8500 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Republička izborna komisija (RIK) Srbije saopštila je danas da su Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i MUP provjerom biračkih spiskova utvrdili da nisu tačne tvrdnje koalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima vještački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora.

"Provjerom broja birača po gradskim opštinama Beograda prema godinama upisa u Jedinstveni birački spisak odnosno prijavi prebivališta na adresama navedenim u pozivima za glasanje, utvrdili smo da najveći broj birača ima prijavljeno prebivalište i upisan je u Jedinstveni birački spisak mnogo prije raspisivanja izbora održanih 17. decembra 2023. godine i da je to očigledan dokaz da nisu tačne tvrdnje koalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima vještački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora", poručili su Ministarstvo i MUP.

Iz RIK su dodali i da MUP i Ministarstvo te provjere izvršili postupajući po njihovoj molbi sa 40. sjednice održane 23. decembra 2023. godine.

"RIK je od Ministarstva i MUP-a dobila tabelarne preglede broja birača po gradskim opštinama Beograda prema godinama upisa u Jedinstveni birački spisak odnosno prijavi prebivališta na adresama navedenim u pozivima za glasanje koje su predsedniku Republičke izborne komisije predali Marinika Tepić i Miroslav Aleksić prilikom podnošenja Zahteva za raspisivanje i sprovođenje novih izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, kao dokaze navodne izborne krađe", saopštili su iz te institucije.

Istakli su da se iz tih tabela jasno vidi da najveći broj birača ima prijavljeno prebivalište i upisan je u Jedinstveni birački spisak mnogo prije raspisivanja izbora održanih 17. decembra 2023. godine, od kojih neki i pre 20 i više godina.

"To je očigledan dokaz da tvrdnje Кoalicije Srbija protiv nasilja da se broj birača sa pravom glasa na beogradskim izborima veštački povećavao radi uticaja na ishod održanih izbora nije tačan", zaključili su u saopštenju iz RIK.

Bonus video: