Vučić: "Srbija protiv nasilja" pokušava nasilno da zauzme Skupštinu grada Beograda, nikakva revolucija se ne dešava

"Prisutno je 2.490 ljudi, 1.195 pokušava da uđe u Skupštinu. Neki su pokazali da je nasilje jedini vid borbe protiv protivnika", rekao je Vučić

27202 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Vučić, Foto: Beta/AP
Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.12.2023. 22:02h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da predstavnici i pristalice koalicije "Srbija protiv nasilja" pokušavaju nasilno da zauzmu Skupštinu grada Beograda i poručio građanima da ne brinu, jer se nikakva revolucija ne dešava, prenosi Radio televizija Srbije (RTS).

"Želim da vam kažem da ne brinete, građani Srbije. Iako su scene dramatične, jer mi volimo svoju zemlju, volimo svoj grad, nismo navikli na to da nam neko lomi prozore, da nam neko ruši našu kuću. Da ne brinete, zato što nikakva revolucija nije u toku", rekao je Vučić u obraćanju građanima.

Istakao je da im ništa od toga neće poći za rukom.

"A da se mi trudimo da blagom reakcijom, mirnom reakcijom ne povrijedimo nekoga od slučajnih demonstranata. Prisutno je 2.490 ljudi, 1.195 pokušava da uđe u Skupštinu. Neki su pokazali da je nasilje jedini vid borbe protiv protivnika", rekao je Vučić.

On je dodao da je stiglo "hiljade poziva" iz svih djelova Srbije od građana koji hoće da dođu u Beograd i da ga brane, ali da ih je on zamolio da to ne čine jer je država dovoljno snažna da odgovori, prenosi agencija Beta.

"Oni koji su se zaklinjali u borbu protiv nasilja pokazali su da im je nasilje jedini način borbe i da bi da ruše naše gradove", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da su takva upozorenja stizala i od "inostranog faktora".

"Hvala onim stranim službama koje su jasno stavile do znanja da znaju šta se sprema i našim službama o tome davali informacije", rekao je on.

"Sačuvaćemo slobodu Srbije jer je to najviša vrijednost. Sačuvaćemo samostalnost, nezavisnost i suverenost naše zemlje. Odbranićemo našu Srbiju, samo vas molim da sačuvamo mir, budite spokojni, država je sigurna i državu im nećemo dati da nam unište. Našu kuću sačuvaćemo. Živjela Srbija i živjela sloboda", poručio je Vučić.

RTS prenosi da su okupljeni na protestu ispred Republičke izborne komisije (RIK) u Beogradu, poslije obraćanja lidera liste "Srbija protiv nasilja", na poziv Miroslava Aleksića, napravili prsten oko Skupštine grada.

Skupština grada Beograda okružena je građanima koji protestuju zbog, kako tvrde, izborne krađe.

Na toj zgradi u kojoj je sjedište RIK su razbijena stakla.

Beta je ranije večeras javila da su predstavnici liste "Srbija protiv nasilja" pokušali da uđu u Skupštinu grada i obrate se građanima sa balkona, ali policija to nije dozvolila, nakon čega su građani razbili stakla na vratima i više prozora na toj zgradi, a policija ih prskala suzavcem (biber sprejem).

Brnabić: Imate grupu nasilnika koja misli da im je sve dozvoljeno

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova imali jasne instrukcije da ostanu uzdržani i ne reaguju na večerašnjem protestu ispred Skupštine grada Beograda, kako niko ne bi bio povrijeđen.

Brnabić je za televiziju Pink rekla da će država "sačuvati mir" i obnoviti "sve što su rušili večeras" oni koji protestuju.

"Te stvari će morati da se plate iz budžeta. Oni su rušili narodnu imovinu. Imate grupu nasilnika koja misli da im je sve dozvoljeno", navela je premijerka.

Prema njenim riječima, pokušan je nasilan ulazak u Skupštinu Beograda, prilikom čega su napadnuti policajci i porazbijani prozori.

Dodala je da večerašnji pokušaj upada u institucije pokazuje "namjeru da se nasiljem mijenja izborna volja građana" i uporedila ga sa ukrajinskim "Majdanom".

"Ovo jeste pokušaj Majdana, ovo je nebriga za sve ostale građane Beograda, ovo je mržnja, ovo je nasilje. Na ovo smo upozoravali i tokom izborne kampanje", navela je Brnabić.

Kazala je da je kao predsjednica Vlade Srbije razgovarala sa stranim diplomatama, i da im je ukazala da bi mogao da se desi incident.

"Prije svega, podatke nam je na ovaj način dostavljala i ruska bezbjednosna služba. Kada sam to lično podijelila sa nekim ambasadorima, optužili su nas da širimo dezinformacije, neistine, da vjerujemo ruskoj službi i da su sve to gluposti", navela je Brnabić.

Dačić: Osuđujem pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine Beograda, podrška Vučiću u odbrani slobode

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić osudio je večeras, kako je rekao, pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine Beograda.

Dačić je rekao da večerašnji incidenti ispred Skupštine Beograda, u koju su pokušali da uđu demonstranti predvođeni liderima koalicije "Srbija protiv nasilja", predstavljaju "bezumni i nasilnički čin".

"Socijalistička partija Srbije i ja lično, kao njen predsjednik, najoštrije osuđujemo pokušaj nasilnog zauzimanja Skupštine grada Beograda. To je još jedna potvrda onoga o čemu sam govorio u predizbornoj kampanji, da je nasilje jedini njihov program, jer znaju da ne mogu dobiti povjerenje naroda", naveo je ministar, a prenio njegov kabinet.

Dačić je podržao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića "u odbrani slobode, samostalnosti, nezavisnosti i suvereniteta Srbije" a državne organe u "preduzimanju svih odgovarajućih mjera protiv nasilnika i siledžija".

"Obaveza je svih političkih stranaka da najoštrije osude ovaj bezumni i nasilnički čin. Država je iznad svega i jača je od svih onih koji pokušavaju da je sruše", naveo je Dačić.

Saopštenjem se obratila i ministarka prosvjete, takođe funkcionerka Socijalističke partije Srbije, Slavica Đukić Dejanović, koja je osudila napade na "državne institucije uništavanje imovine i državnih simbola".

"Izborna volja građana se ne mijenja nasiljem i divljaštvom, kao što su večeras pokazali nosioci liste Srbija protiv nasilja. Državni organi će, vjerujem, u najkraćem roku privesti pravdi počinioce i vratiti red i mir ispred Skupštine grada", navela je Đukić Dejanović.

Bonus video: