Načelnik uprave policije Srbije: Uhapšeno 38 učesnika protesta, danas se očekuje blokada Brankovog mosta

"U 21.50 je krenula intervencija policijskih službenika, upotreba jedinica policije bila je isključivo u skladu sa zakonom. Dva policajca su zadobila teške tjelesne povrede, za jednog od njih se tokom dana očekuje hirurška intervencija"

9950 pregleda 7 komentar(a)
Detalj sa sinoćnjih protesta u Beogradu, Foto: Reuters
Detalj sa sinoćnjih protesta u Beogradu, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2023. 12:05h

Načelnik uprave policije Srbije Ivica Ivković izjavio je danas da je tokom sinoćnjih protesta i pokušaja nasilnog ulaska u Skupštinu grada Beograda uhapšeno 38 osoba, koje se terete za pokušaj nasilne promjene ustavnog uređenja i nasilničko ponašanje.

Ivković je za RTS rekao da policija nastavlja sa prikupljanjem dokaza i procesuiranjem lica koji su učestvovali u tom događaju, i da se očekuje da će tokom dana broj uhapšenih biti veći.

Kazao je da je okupljanje na koje je pozvala koalicija "Srbija protiv nasilja" ispred sjedišta Republičke izborne komisije u 18.00 sati bilo prijavljeno, a da su učesnici protesta koji su odatle krenuli prema Skupštini grada "prvi kontakt sa policijom" imali u 18.55, a da su takvi sukobi trajali do 21.50 sati.

"U 21.50 je krenula intervencija policijskih službenika, upotreba jedinica policije bila je isključivo u skladu sa zakonom. Dva policajca su zadobila teške tjelesne povrede, za jednog od njih se tokom dana očekuje hirurška intervencija", rekao je Ivković.

Kazao je da su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, na zahtjev koalicije "Srbija protiv nasilja", imali sastanak sa predstavnicima te izborne liste 16. decembra, dan uoči izbora, zbog "informacija da postoji mogućnost nasilnog upada" u državne institucije, kada su na to "upozorili predstavnike koalicije", koji su takve informacije negirali.

"Tokom dana očekuje se blokada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a nakon toga blokada na Brankovom mostu", rekao je Ivković, koji je dodao da se "neće tolerisati blokada mostova".

Jovanović: Ivkovićeva izjava nedopustiva

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović ocijenio je danas da je nedopustiva izjava načelnika Uprave policije Ivice Ivkovića da neće tolerisati blokade državnih institucija i mostova.

Jovanović
Jovanovićfoto: Reuters

Jovanović je u pisanoj izjavi naveo da građani imaju pravo na otpor i mirne proteste "makar se radilo i o blokadama institucija i saobraćajnica".

"Pozivamo vlast, koja je jedina odgovorna za postojeće tenzije u društvu, da se ne igra više sa vatrom i pusti građane da iskažu svoje opravdano nezadovoljstvo", kazao je Jovanović.

Bonus video: