"Srbija protiv nasilja": Incidente na protestu opozicije u Beogradu pravili huligani koje je poslala vlast

"Vlast je primijenila nasilje da bi mirne proteste predstavila nasilničkim", navela je SPN

7156 pregleda 16 komentar(a)
Sa sinoćnjeg protesta u Beogradu, Foto: Reuters
Sa sinoćnjeg protesta u Beogradu, Foto: Reuters

Koalicija "Srbija protiv nasilja" (SPN) saopštila je da su incidente na protestu opozicije u Beogradu 24. decembra pravili "huligani koje je poslala vlast".

"Vlast je primijenila nasilje da bi mirne proteste predstavila nasilničkim", navela je SPN.

Saopštila je da je "slanje huligana" da izazovu incidente na protestu vlast iskoristila da se obračuna sa mirnim demonstrantima koji traže ponavljanje izbora održanih 17. decembra.

"Režim predsjednika Srbije Aleksandra Vučića još jednom je pokazao svoje pravo, nasilničko lice", saopštila je koalicija "Srbija protiv nasilja".

"Brutalna sila"

U saopštenju SPN navodi se da su specijalne jedinice nad građanima primijenile brutalnu silu.

"Jednog od demonstranata krvnički su pretukli i polomili mu nogu, šutirajući ga dok je ležao na zemlji. Policija je po završetku protesta napala i Radomira Lazovića, iz Zeleno-levog fronta", navodi se u objavi SPN.

Ta politička organizacija navela je da je uhapšen veliki broj mirnih građana koji nisu dali povod za to i najavila da će im obezbijediti pravnu zaštitu.

"Bez obzira na cijenu, nikada nećemo prihvatiti krađu koja je organizovano sprovedena na izborima 17. decembra", saopštila je SPN.

Šapić: Tolerantna policija

Aleksandar Šapić, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednik Privremenog organa Grada Beograda, izjavio je da je policija odgovorila na proteste na najtolerantniji mogući način.

"Takve demonstracije nemaju veze sa izborima jer je u pitanju rušenje države od strane jedne grupe ljudi", rekao je Šapić.

Više od 30 demonstranata uhapšeno je tokom protesta opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" 24. decembra u Beogradu.

Grupa maskiranih ljudi tokom protesta je pokušala da uđe u Skupštinu Beograda, polomila stakla na prozorima i ulaznim vratima, dok je policija koja je bila unutar zgrade na njih bacala suzavac i biber sprej.

Policija je potom izašla na plato ispred Skupštine Beograda i sklonila okupljene iz tog dijela grada u kom su i zgrade Predsjedništva Srbije, Skupštine Srbije i sjedište Republičke izborne komisije. Policija je saopštila da je u incidentima povrijeđeno sedam policajaca.

To je bio sedmi protest opozicije u glavnom gradu Srbije sa zahtjevom da se ponište izbori održani 17. decembra. Lista "Srbija protiv nasilja" tvrdi da je vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) pokrala izbore, između ostalog i fiktivnim prijavljivanjem njihovih glasača iz drugih djelova Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Bonus video: