Šef posmatračke misije EP na izborima u Srbiji EU mora da reaguje poslije događaja na protestima u Srbiji

"Evropske političke snage bi morale ozbiljnije da sagledaju sve političke poruke koje dolaze iz Beograda. To je važno zbog budućeg odnosa sa Srbijom. Znam da među državama članica EU postoje različita stanovišta oko toga, ali mislim veoma je jasno šta se sada u Srbiji događa, a sad je Brisel na potezu"

5803 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Europoslanik Klemen Grošelj, koji je bio šef posmatračke misije Evropskog parlamenta (EP) na nedavnim izborima, rekao je za Nova.rs da je došlo vrijeme da Evropska unija konkretnije reaguje povodom događaja u Srbiji i da je politički vrh u Beogradu izjavama o saradnji sa ruskim tajnim službama poslao jasnu poruku Briselu.

On je rekao da se u Srbiji koristi rječnik nalik onom koji u Bjelorusiji koristi Aleksandar Lukašenko i da je na djelu pokušaj da se skrene tema sa događaja na izborima na priču o navodnoj destabilizaciji države.

U intervjuu za dnevni list "Nova", Grošelj je istakao da će Evropska unija morati da reaguje ukoliko protesti eskaliraju, a kako se to desilo, on više nema dilemu:

"Ovo je taj trenutak. Evropske političke snage bi morale ozbiljnije da sagledaju sve političke poruke koje dolaze iz Beograda. To je važno zbog budućeg odnosa sa Srbijom. Znam da među državama članica EU postoje različita stanovišta oko toga, ali mislim veoma je jasno šta se sada u Srbiji događa, a sad je Brisel na potezu. Unija mora da jasno definiše svoje političke odnose sa Srbijom”, objašnjava Grošelj.

On dodaje da je politički vrh iz Beograda stavio jasno do znanja kakva je priroda njihovog odnosa sa Rusijom i kakvu saradnju imaju sa tamošnjim obavještajnim službama.

"To je nešto što je veoma važno za EU. Sve što je rečeno, pa i jutrošnji sastanak predsjednika Srbije sa ruskim ambasadorom, sve su to političke poruke upućene nama. Sad je na Evropskoj komisiji i zemljama članicama da procjene kakva je to sad promjena u politici Srbije i kako to funkcioniše kroz kontekst pregovora o pristupanju”, podvlači Grošelj.

Grošelj je, komentarišući proteste ispred Skupštine grada Beograda, rekao da mu je jasno da je bilo "ubačenih elemenata" i da je na djelu pokušaja skretanja priče sa izbora na priču o navodnoj destabilizaciji države.

"S jedne strane to je bilo organizovano od strane vladajuće političke grupacije. Vidjelo se to na nekim snimcima da su tu bili provokatori. To su kasnije iskoristili kako bi gonili opoziciju s pričom da žele da destabilizuju zemlju. Pretpostavljam da na taj način pokušavaju da promjene diskurs i da se, umjesto priče o onome što se dogodilo na izborima, govori o destabilizaciji zemlje. Ovde se koristi isti rečnik kao što je upotrebljavao Aleksandar Lukašenkom u Bjelorusiji. Nadam se da će barem većina ljudi u EU razumjeti šta se desilo”, poručuje Grošelj.

Govoreći o napadima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića na strane posmatrače, koji su ukazali na izborne nepravilnosti, Grošelj je napomenuo da je riječ o ličnim diskreditacijama i da iza toga stoji namjera da se strani posmatrači u javnosti predstave u lošem svjetlu.

"Te diskreditacije ništa ne mijenjaju. Riječ je izvještaju koji su izradili ODIHR, Evropski parlament i parlamentarna skupština Savjeta Evrope. Sa diskreditacijom dvije ili tri osobe to neće promijeniti ništa”, rekao je Grošelj.

Bonus video: