Srbija: Ispred RTS-a održan "Slobodni dnevnik" u okviru 11. opozicionog protesta

Lider pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da građani već 33 godine pokušavaju da oslobode RTS

11151 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Betaphoto/Miloš Moškov
Foto: Betaphoto/Miloš Moškov

Predstavnici liste "Srbija protiv nasilja", koji 11 dana protestuju tražeći poništavanje izbora u Srbiji na svim nivoima zbog navodnih neregularnosti, pročitali su na večerašnjem protestu ispred Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu vijesti za koje tvrde da se nisu mogle čuti na tom javnom medijskom servisu.

Novinar Smiljan Banjac, koji je bio moderator protesta "Srbija protiv nasilja" tokom ljeta i jeseni, u segmentu nazvanom "Slobodni dnevnik" čitao je izvještaj nevladine organizacije Crta o organizovanoj migraciji birača u Beograd i drugim izbornim nepravilnostima.

Kopredsjednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović kazao je da bi bilo zaista dobro da se o tim temama priča na RTS-u i upitao zašto je ta televizija zatvorena za Crtu.

"Zašto je zatvoren za naše predstavnike iz republičke i gradske izborne komisije? Zašto ne mogu oni da kažu ono što su utvrdili", upitao je Zelenović.

Naveo je da veliki broj predstavnika te liste u republičkoj i gradskoj izbornoj komisiji nisu članovi stranaka, već istaknuti profesori i pravnici.

"Oni nisu od strane nas angažovani da bi branili interese stranaka, nego da bi branili slobodno izraženu volju građana. Ako neko ima pravo da bude na RTS, to su oni", ocijenio je Zelenović.

Lider pokreta Ekološki ustanak Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da građani već 33 godine pokušavaju da oslobode RTS.

On je okupljenima poručio da je borba zbog stanja u državi "maraton", kao i da "posao nije završen 5. oktobra".

"Čeka nas velika borba. Glavu gore i nema predaje. Ključna riječ je neodustajanje", rekao je Jovanović.

Jedanaesti po redu protest počeo je i večeras ispred sjedišta Republičke izborne komisije (RIK) oko 18 sati, nakon čega su se učesnici uputili u šetnju do zgrade RTS-a.

Protest ispred RIK-a u Ulici kralja Milana najavljen je i za petak u 18 sati.

Bonus video: