Đilas odgovorio Hilu: Ne može Srbiju od Evrope da odvoji Rusija, već Vučićev režim

„Mi ćemo se za slobodu izboriti sami. I kad to uradimo nikome ništa nećemo dugovati“, poručio je lider SSP-a

7715 pregleda 12 komentar(a)
Đilas na protestu koalicije "Srbija protiv nasilja", Foto: Reuters
Đilas na protestu koalicije "Srbija protiv nasilja", Foto: Reuters

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas reagovao je na izjavu američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila da Rusija pokušava da izazove razdor između nje i njenih evroatlantskih partnera.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo da izgleda da je Hil proveo božićne praznike negde gdje nije mogao da čuje premijerku Srbije Anu Brnabić kako se zahvaljuje ruskim službama na informacijama da opozicija "sprema haos" i da nasiljem hoće da preuzme vlast.

„Nije vidio naslovne strane tabloida, niti emisije na TV Pink u kojima se ta tvrdnja ponavlja do besvijesti. Nije čuo gospodin Hil ni da tu laž svi SNS funkcioneri na čelu sa Aleksandrom Vučićem ponavljaju kao istinu, a izgleda da nije čuo ni tvrdnju ambasadora Rusije, gospodina Harčenka, da mu je predsjednik Srbije rekao da iza protesta stoji zapad“, naveo je Đilas, kako prenosi Danas.

Kako je dodao, demanti izjave ambasadora Rusije nije mogao da čuje "ni on ni bilo ko od nas", jer "riječi gospodina Harčenka Aleksandar Vučić nikada nije demantovao".

„Ne može Srbiju od Evrope, gospodine Hil, da odvoji Rusija, bez obzira što bi to vjerovatno željela. Srbiju od Evrope odvaja režim Aleksandra Vučića koji je uništio institucije, zgazio demokratiju, zarobio medije, režim koji je okovao Srbiju korupcijom i kriminalom i koji je na kraju brutalno pokrao izbore. Sa takvim režimom se ne sarađuje, a posebno ne sa radošću“, istakao je Đilas.

On je zaključio da "niko od nas" ne očekuje da "bilo ko iz svijeta određuje ko će biti vlast u Srbiji, niti bi to ikada prihvatili".

„Mi ćemo se za slobodu izboriti sami. I kad to uradimo nikome ništa nećemo dugovati“, poručio je lider SSP-a.

Rusija ima malo preostalih prijatelja, posebno u Evropi. Zato su odlučili da iskoriste izbore u Srbiji u očajničkom pokušaju da ostanu relevantni, pokušavajući da unesu razdor između Srbije i njenih evroatlantskih partnera. Sve što Srbiji nude je nestabilnost i suprotno od napretka, rekao je Hil za „Blic“.

On je, između ostalog, tako odgovorio na pitanje o tvrdnji ruskih zvaničnika da Zapad podstiče „obojenu revoluciju“ ili „Majdan“ u Srbiji, prenio je Danas.

"Vidio sam ove izjave i mislim da su smiješne", kazao je Hil.

Kako je dodao, „ovdje niko ne podstiče revoluciju“. Ističe i da je „Srbija demokratska zemlja, a njeni građani sami odlučuju o svojoj budućnosti“.

"Bili smo jasni da su ovi izbori pokazali nedostatke u izbornim procesima u Srbiji, a koje Srbija mora da riješi. Međunarodna zajednica, uključujući OEBS, spremna je da pomogne. Ali demokratski napredak Srbije naposletku zavisi od njenih građana. Jedini međunarodni akter koji joj stoji na putu napretka je Rusija – ni Amerika, ni Evropa, ni bilo ko drugi na Zapadu", naveo je Hil.

Bonus video: