PREDSJEDNIK SRBIJE "ŠALJE POZITIVNE SIGNALE"

Izetbegović: Odnosi BiH i Srbije se popravljaju, Dodik glavna prepreka

Govoreći o najavi Dodika da će se uskoro raditi na pisanju teksta "zajedničke deklaracije o djelovanju za opstanak Srba", kazao je da su istorijska iskustva sa memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu "zaista loša"
4 komentar(a)
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Bakir Izetbegović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2017. 15:52h

Bošnjački član Predsedništva BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih godina šalje pozitivne signale, poziva na dijalog, kao i da se uz povremene probleme, odnosi BiH i Srbije, kao i odnosi Bošnjaka i Srba popravljaju.

On je to kazao u intervjuu za Faktor.ba, odgovarajući na pitanje da li smatra da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglas izgovara ono što Vučić misli, prenosi Tanjug.

"To ide jako sporo. Pred nama je još mnogo otvorenih, neriješenih pitanja, kako u odnosima dvije država, tako i u odnosima dva naroda. Trebalo bi ih brže rješavati. S politikom kakvu vode Dodik i slični njemu, i s takvom retorikom, to će teško ići i vjerujem da je i Vučić svjestan toga. Dodik je naprosto postao paradigma konflikta, i Vučić mora biti svjestan činjenice da svaki plan koji se pravi sa Dodikom, sam po sebi nosi negativan naboj", rekao je Izetbegović.

Govoreći o najavi Dodika da će Beograd i Banja Luka uskoro formirati timove stručnjaka koji će raditi na pisanju teksta "zajedničke deklaracije o djelovanju za opstanak Srba", a koga je pisac Filip David uporedio sa memorandumom SANU od prije 30 godina, Izetbegović je kazao da su istorijska iskustva sa memorandumima i deklaracijama koje se pišu u Beogradu "zaista loša".

"Šta se želi ovaj put još je nejasno. Vidjećemo da li će taj dokument biti namijenjen za amortizovanje reakcija na unutrašnjem planu u Srbiji zbog najave promjene kursa u odnosima s Kosovom ili je zaista riječ o tome što govori gospodin David, ali i drugi. Imajući u vidu sve sukobe kroz koje su narodi Balkana prošli u proteklim decenijama, u kojima su srpske vođe i intelektualci imali centralnu ulogu, najbolji način da se Srbi zaštite jeste da njihovi lideri prestanu sa pravljenjem planova koji ugrožavaju ili potcjenjuju druge", rekao je lider SDA.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da deklaracija o očuvanju srpskog naroda, koju će pripremiti Republika Srpska i Srbija, neće biti puko slovo na papiru, već program za dugoročno sistematsko djelovanje u korist srpskog naroda.

Kako je rekao Izetbegović, šta god da bude "BiH i Bošnjaci znaće da reaguju na pravi način".

"Loša je poruka to što je najavljeno da će deklaraciju koja se odnosi isključivo na srpski narod usvajati i Narodna skupština RS. Entitet RS, kao dio BiH, i njegova skupština, ne pripadaju samo srpskom narodu, nego i Bošnjacima i Hrvatima", rekao je on i dodao da je BiH nadživjela i one prije njega, pa će nadživjeti i njega i njegove praunuke.

Prema njegovim riječima, Dodikova politika će postupno izgubiti snagu i usporiće se kao mašina kojoj ponestaje goriva.

"I pokazaće se da je ono što izgleda kao Dodikova snaga, ustvari bila njegova glavna slabost. A to je nekontrolisana, diktatorska vlast u Republici Srpskoj", zaključio je Izetbegović.