Zemljotres u BiH, osjetio se u više gradova

Epicentar je bio u blizini Zenice

12646 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2023. 23:11h

Jak zemljotres pogodio je večeras Bosnu i Hercegovinu (BiH), a osjetio se u više gradova, saopštio je Evropski mediteranski seizmološki zavod (EMSC).

Poslije prvobitne informacije da je magnituda zemljotresa bila 5,2 po Rihteru, nove informacije EMSC-a govore da je jačina bila nešto manja, odnosno 4,7.

Kako navodi EMSC, za razliku od zemljotresa od tri stepena po Rihteru, koji je ranije večeras pogodio područje Banjaluke, novi zemljotres je bio jačine 4,7 stepena, sa epicentrom u blizini Zenice.

Prema preliminarnim informacijama, epicentar zemljotresa bio je 10 kilometara sjeverozapadno od Zenice na dubini od osam kilometara, prenio je portal Klix.ba.

Prema prvim nezvaničnim informacijama bh. medija, zemljotres je u Zenici prouzrokovao i određenu materijalnu štetu.

Dodaje se da se zemljotres osetio u i u Sarajevu, Banjaluci, Žepču, Vitezu, Travniku, Busovači, Kaknju i brojnim drugim mjestima.

Zemljotres se, navode mediji, osjetio se i širom Hrvatske, od Slavonije do Dalmacije.

Slabiji zemljotres pogodio područje Banjaluke

Zemljotres slabijeg inteziteta pogodio je ranije večeras područje Banjaluke u bosanskohercegoavčkom entitetu Republika Srpska.

Prema informacijama EMSC, zemljotres jačine tri stepena po Rihteru desio u 17.08 časova, a epicentar zemljotresa bio je sedam kilometara udaljen od Banjaluke, na dubini od 11,4 km.

Bonus video: