U zemljotresu koji je pogodio BiH povrijeđene četiri osobe

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić objavio je da je bilo materijalne štete na kućama

7583 pregleda 1 komentar(a)
Detalj iz Zenice nakon zemljotresa, Foto: Screenshot/Youtube
Detalj iz Zenice nakon zemljotresa, Foto: Screenshot/Youtube

Četiri osobe su povrijeđene u zemljotresu koji je 30. decembra uveče pogodio Bosnu i Hercegovinu (BiH), sa epicentrom u centralnom dijelu zemlje, kod grada Zenice.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić objavio je da je bilo materijalne štete na kućama, te da ima povrijeđenih.

"Nažalost, prijavljena su i četiri slučaja povređivanja građana, od kojih jedno u Jelini, a troje građana su prijavili povrede usljed obrušavanja građevinskog materijala sa zgrada i kuća. Dvoje povrijeđenih je zadržano u Kantonalnoj bolnici Zenica. Naša policija i službe Kantonalne uprave civilne zaštite su u pripravnosti i prate stanje na terenu", objavio je Pivić na Fejsbuku.

Direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić naveo je prethodno za agenciju Fena da je jedna osoba povrijeđena usljed odrona kamenja na magistralnom putu M17 kod Zenice, a koji se može dovesti u vezu sa zemljotresom.

Dežurni operativni službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojsko kantona potvrdio je da je do odrona došlo na ulazu u tunel u Vranduk, na dijelu magistralnog puta od Zenice prema Doboju.

Iz policije je saopšteno da su dobili informaciju da je došlo do oštećenja na fasadama u zgradama u samom gradu Zenica, te na jednoj kući u zeničkom selu Ljubetovo, prenosi Fena.

Prema evidenciji Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH magnituda potresa u hipocentru je iznosila 4,7 Rihtera, a intenzitet u epicentru je bio VI stepeni Merkalijeve skale. Zemljotres se osjetio na širem području centralne Bosne i Hercegovine.

U više gradova Bosne i Hercegovine u 21.43, 30. decembra, osjetio se zemljotres jačine 4,7,prema prvim informacijama Evropskog i mediteranskog seizmološkog centra (EMSC).

Prema EMSC-u, epicentar potresa bio je 13 kilometara sjeverno od Zenice, u središnjoj BiH, na dubini od devet kilometara.

Bonus video: