Vučić o odluci o kosovskim tablicama: Time i još nekim stvarima izbjegli smo velike zamke i opasnosti

Ocijenio je da će se tokom januara i februara Srbija suočiti sa "velikim pritiscima" oko Kosova ali i da će biti izložena novim pritiscima zbog odnosa sa Rusijom

11696 pregleda 25 reakcija 26 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odlukom o slobodnom kretanju vozila sa kosovskim RKS tablicama kroz centralnu Srbiju, izbjegnute "velike zamke i opasnosti" za zemlju.

Vučić je za Prvu televiziju rekao da misli da će ta odluka Vlade Srbije, koja sjutra stupa na snagu, donijeti korist srpskom narodu i Srbiji u cjelini.

"Naš interes je Otvoreni Balkan i sloboda kretanja koja se odnosi i na vozila. Mislim da će ta odluka donijeti korist srpskom narodu i Srbiji u cjelini. Time i još nekim drugim stvarima smo izbjegli velike zamke i opasnosti za Srbiju", rekao je Vučić.

Ocijenio je da će se tokom januara i februara Srbija suočiti sa "velikim pritiscima" oko Kosova ali i da će biti izložena novim pritiscima zbog odnosa sa Rusijom.

"Moraju da riješe kosovski problem prije nego što uđu u bilo kakve razgovore oko Ukrajine. Kraj januara i februar će biti pik njihove kampanje oko izbora za Evropski parlament a u martu su izbori u Rusiji gdje će doći do obnove Putinovog mandata ali i još žešćih pritisaka svijeta na sve one koji imaju bilo kakav odnos sa Rusijom", kazao je Vučić.

Ocijenio je da je jučerašnje ponavljanje glasanja na 35 biračkih mesta širom Srbije pokazalo "pravilnost" po kojoj je povećana popularnost liste "Srbija ne sme da stane" a smanjena popularnost liste "Srbija protiv nasilja" i to kako je rekao, zbog nasilja koje su primijenjivali na ulicama Beograda.

"Video se izvjestan rast, ja sam to vidio kroz biračka mesta, u poređenju sa prethodnim glasanjem, liste koju vodi Branimir Nestorović i pad svih ostalih lista ali to ne znači ništa", rekao je Vučić.

On je kazao da očekuje da izborni proces bude završen u narednih 10 do 12 dana, pošto bude ponovljeno glasanje 2. januara na još osam biračkih mjesta.

Vučić je kazao i da za razliku od parlamentarnih izbora, gdje će lista oko Srpske napredne stranke imati većinu, u Beogradu poslije lokalnih izbora "nema jasne većine".

"Prva je lista 'Beograd na sme da stane' sa 49 mandata, pa ide lista 'Srbija protiv nasilja' sa 43 mandata, Miloš Jovanović ima sedam, Nestorović šest a SPS pet mandata. Nama sa Dačićem fale dva mandata do apsolutne većine, očigledno sve zavisi od Nestorovića. Ako bude želio da se ide na nove izbore, ići će se na nove izbore, a ako ne bude želio, biće nova većina", rekao je Vučić.

Najavio je da će za godinu i po dana, prosječna plata u Srbiji biti 1.000 eura a da će "već u martu" iznositi oko 830-840 eura.

"Dolazi dobro ekonomsko vrijeme, povećanje penzija, minimalca, povećanje plata u javnom sektoru. Ekonomija Srbije funkcioniše dobro, da nema ratova u svijetu dobili bismo investicioni rejting a onda ode Srbija u nebesa", rekao je Vučić.

Bonus video: