Srbija: Opozicioni političari Marinika Tepić, Jelena Milošević i Branko Miljuš obustavili štrajk glađu

Tepić se u subotu, 30. decembra, kratko obratila okupljenima na protestu protiv izborne krađe u centru Beograda, nakon čega je otišla u bolnicu

19883 pregleda 67 reakcija 35 komentar(a)
Tepić i Đilas, Foto: Reuters
Tepić i Đilas, Foto: Reuters

Troje opozicionih političara iz Stranke slobode i pravde (SSP), koji su počeli štrajk glađu nakon vanrednih izbora u Srbiji, obustavili su štrajk, potvrđeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) u toj stranci.

Marinika Tepić, Jelena Milošević i Branko Miljuš stupili su u štrajk glađu zahtijevajući poništavanje izbora zbog navoda da je režim Srpske napredne stranke (SNS) sproveo krađu glasova i dovozio građane iz susjednih zemalja u Beograd kako bi glasali na lokalnim izborima u glavnom gradu.

Njih troje su štrajkovali u zgradi Republičke izborne komisije, a hospitalizovani su nakon što im je zbog gladovanja bilo ugroženo zdravlje.

Predsjednik SSP-a Dragan Đilas izjavio je za agenciju Fonet 31. decembra da se potpredsjednica te partije Marinika Tepić, koja je 12 dana štrajkovala glađu, osjeća dobro i da je počela sa unošenjem minimalnih količina hrane.

Tepić se u subotu, 30. decembra, kratko obratila okupljenima na protestu protiv izborne krađe u centru Beograda, nakon čega je otišla u bolnicu.

Portal Južne vesti objavio je da je Jelena Milošević prekinula štrajk glađu pošto su lekari u Kliničkom centru u Nišu, na osnovu rezultata pregleda zaključili da nastavak štrajka može da dovede do oštećenja organa.

Branko Miljuš je za RSE potvrdio da je obustavio štrajk glađu. On je izašao iz bolnice i trenutno je na kućnom liječenju.

Uz Mariniku Tepić, Jelenu Milošević i Branka Miljuša u štrajku glađu su bili opozicioni političari Janko Veselinović i Danijela Grujić. Njih dvoje su na savjet ljekara prekinuli štrajk glađu 28. decembra.

Dan ranije štrajk je prekinuo i predsednik Udruženih sindikata "Sloga" Željko Veselinović.

Dio opozicije protestuje od izbora 17. decembra optužujući vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS) za izbornu krađu, između ostalog i kroz fiktivno prijavljivanje svojih glasača iz Srbije i inostranstva na adrese u Beogradu.

Sumnje u regularnost izbora iskazala je i OEBS-ova Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je 18. decembra saopštila da su izbore obilježile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Posmatračka misija CRTAje objavila da je na dan održavanja izbora došlo do organizovanih migracija koje su uticale na ishod beogradskih izbora.

Svjedočenja o organizovanom dovođenju ljudi na glasanje na lokalnim izborima u Beogradu zabilježio je i Radio Slobodna Evropa.

Takođe, i deo evroparlamentaraca pozvao je na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti tokom izbora koji su 17. decembra održani u Srbiji.

Sjedinjene Američke Države takođe su pozvale nadležne u Srbiji da istraže navode međunarodnih posmatrača.

Bonus video: