Vučić odbija zahtjeve za stranu istragu izbornih nepravilnosti

Vučić je rekao da su protekli izbori u Srbiji protekli uz "nikad manje prigovora" kao i da su predstavnici stranaka s liste "Srbija protiv nasilja" potpisali "sve zapisnike" na biračkim mjestima

12180 pregleda 29 reakcija 27 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je zahtjev dijela opozicije za međunarodnu istragu o navodnim izbornim nepravilnostima, navodeći da su izbori u Srbiji "stvar državnih institucija".

Građani u Srbiji protestuju od 18. decembra na poziv najjače opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja", koja traži poništavanje izbora tvrdeći da je bilo izborne krađe. Vlast je to negirala, dok su izvještaji domaćih i međunarodnih posmatrača ukazali da je bilo izbornih nepravilnosti.

Vučić je rekao da su protekli izbori u Srbiji protekli uz "nikad manje prigovora" kao i da su predstavnici stranaka s liste "Srbija protiv nasilja" potpisali "sve zapisnike" na biračkim mjestima.

"Strani posmatrači iz njihovih sestrinskih partija potpisali su zapisnike. Sjetili su se da imaju problem kad su vidjeli da su izgubili u Beogradu i to ubjedljivo. Mi smo u julu-avgustu gubili sa čak osam odsto u Beogradu ali smo uspjeli da pobijedimo. To su dramatične promjene a te Gonzalese i ostala čuda mačku o rep", rekao je Vučić poslije obilaska gradilišta tunela Iriški vijenac na Fruškogorskom koridoru kod Novog Sada.

Ocijenio je da opozicija vodila kampanju pod geslom "mrzim Vučića".

"Imate homogenizovano jezgro ljudi koji me mrze ali to ne donosi nove glasove, takva kampanja oduzima glasove običnih ljudi", naveo je Vučić.

Komentarišući ocjene stranih medija da je Srbiji potrebna "nova opozicija", Vučić je rekao da ga ne zanima ko spolja želi drugačiju vlast i opoziciju u Srbiji.

"Baš me briga šta će da kažu strani mediji i vlade, nek se oni bave sobom i svojim problemima a neki od njih imaju više problema nego mi. Kakva će vlast i opozicija biti u Srbiji, o tome se pitaju građani Srbije", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da očekuje da tokom godine budu dodatno povećane plate i penzije ako se kako je rekao, ostvare projekcije stope rasta BDP od 3,5 odsto.

"Očekujem, da ne kažem da je tvrdo obećanje, da će tokom godine biti još rasta plata i penzija ako održimo stopu rasta koju predviđamo i mi i MMF. Ako to bude 3,5 odsto, mi nemamo problem da tokom godine značajnije povećamo plate i penzije", rekao je Vučić.

On je dodao da se razmišlja o dodatnim mjerama državnog podsticaja za rađanje djece kao bi trenutna stopa prirodnog priraštaja od 1,63 bila podignuta na 1,75.

"Vrlo loše stojimo po prirodnom priraštaju ali smo manje loši od drugih u regionu. Moramo da podignemo stopu fertiliteta ako uopšte mislimo da Srbija opstane. Zato razmišljamo kako da dodatno nagrađujemo majke sa četvoro i više djece", rekao je predsjednik.

Bonus video: