Porfirije: Rodno senzitivni jezik je ekstremno nasilje, Crkva odbija da se aktivno uključi u političku borbu

Patrijarh SPC pozvao u božićnoj poslanici na molitvu za Srbe na Kosovu

7649 pregleda 50 reakcija 43 komentar(a)
Porfirije (arhiva), Foto: Savo Prelević
Porfirije (arhiva), Foto: Savo Prelević

Poglavar Srpska pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije izjavio je da je "pitanje rodno senzitivnog jezika, kako je definisano u zakonu, esktremno nasilje i najradikalnija reforma srpskog jezika od Vuka do danas".

"Pravi jezički masakr, nazvan 'dženderizacija srpskog jezika'. To je nezabilježena diskriminacija ogromne većine građana, čitave naše nacionalne zajednice u Srbiji", rekao je Porfirije u intervjuu za list Politika.

Naveo je da "nažalost, to nije jedini, a čini mi se ni najveći problem sa tim protivustavnim zakonom".

"Predviđeno je da to bude krovni, sveobuhvatni zakon, platforma za implementaciju takozvane Istambulske deklaracije, tako da će zakonski biti afirmisana mogućnost da na primjer adolescenti mijenjaju pol, hormonima, ili hirurški. Zakonom se uvodi obaveza da u svim oblastima i zanimanjima, bez obzira na specifičnosti, težinu i slično, radi jednak broj muškaraca i žena", naveo je Porfirije.

Uz to, rekao je, "silna birokrtatija, od preduzeća do svake ustanove, treba da prati i kažnjava svako odstupanje od primjene".

"Naravno da žene i njihova prava od ovog zakona neće imati nikakvu korist", naglasio je poglavar SPC.

Pozvao u božićnoj poslanici na molitvu za Srbe na Kosovu

Porfirije je pozvao u božićnoj poslanici vjernike na "usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu" za sve u srpskom narodu, a posebno, kako je rekao, za "napaćeni, ali uspravni, vjerni i hrabri srpski narod na Kosovu i Metohiji".

"U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor dostojan naše pravoslavne hrišćanske vjere jeste božićno slavoslovlje. Zato: 'Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja'", poučio je Porfirije, u poslanici koju je objavio list Srpske patrijaršije "Pravoslavlje".

Patrijarh je istakao da se SPC moli da mir zavlada svuda u svijetu.

Govoreći o rođenju Isusa Hrista, Porfirije je rekao da "Bogomladenca, Bogodijete, možemo istinski voljeti samo kada smo dušom i srcem djeca" i opomenuo da odrasli, "ali otpali od Boga", bez griže savjesti ubijaju desetine hiljada djece.

Kako je rekao, "nije važno čija su to djeca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima i srpska djeca – samim tim što su djeca, ona pripadaju Gospodu, Životodavcu i Promislitelju, ali i svima nama, vaseljenskoj porodici zvanoj čovječanstvo".

"Ako nastavimo da nabrajamo žrtve dječje Golgote, od Dahaua i Aušvica, Jastrebarskog i Jasenovca, do današnjih stratišta širom svijeta, ova božićna poruka, draga djeco naša duhovna, pretvoriće se u beskrajnu tužbalicu", rekao je Porfirije, koji je naveo niz primjera stradanja djece.

On je naglasio da "treba dodati i zlokobnu činjenicu da su odrasli uspjeli da stvore društvo u kojem je sve više i djece nasilnika, djece zločinaca".

"Primjera je mnogo – u Americi, u Evropi i drugdje – ali na žalost, i usred Beograda, škola 'Vladislav Ribnikar' dovoljno o tome govori", podsjetio je patrijarh SPC.

Porfirije boravi na Kosovu kako bi, kako je saopštila SPC, proveo božićne praznike sa sveštenstvom i vjernicima.

"Crkva odbija da se aktivno uključi u političku borbu i da zastupa partije"

Porfitije je izjavio je da "Crkva insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dijela svog naroda protiv drugog dijela svog naroda iz više podjednako važnih razloga".

"Prvi je taj da su partije, kako im i ime govori, dio cjeline, a Crkva predstavlja sabor, cjelinu objedinjenog naroda božijeg. Ona postoji da bi obuhvatala i sabrala sve djelove u jednu zajednicu vjernih. Pritom Crkva ne gubi iz vida činjenicu da njeni članovi koji su zainteresovani za politički život pripadaju različitim partijama", rekao je Porfirije u intervjuu za list Politika.

Kako je naveo, "upravo zbog toga je bavljenje, grublje, ali tačnije rečeno - uplitanje episkopa i sveštenika, koji treba da budu duhovni oci i pastiri svima, a ne nekima, u partijsku političku borbu ne samo neispravno, nego i pogrešno, i takvo ponašanje predstavlja grijeh svoje vrste".

"Ova istina postaje još jasnija kada uzmemo u obzir fenomen da su stranke nepostojane, fluidne, da mijenjaju svoje formate, da se jedna dijeli u više, a više stapa u jednu, i još sami pripadnici stranaka iz jedne prelaze u druge, te tako oni koji su do juče bili protivnici prelaze na istu stranu, i obrnuto", naveo je Porfirije.

Prema njegovim riječima, "naprosto, principi stranaka, iako legitimni i za tu sferu života razumljivi, jesu relativni, promjenljivi, pripadaju trenutku, dok je Crkva vječna, samim tim uvijek ista i nepromjenjiva".

"Zbog toga partijski angažman, bilo kakve vrste direktnog ili indirektnog podržavanja bilo koje političke opcije, zapravo je, narodnim jezikom rečeno, napuštanje sopstevne njive i bavljenje tuđim poslom", ocijenio je patrijarh SPC.

On je rekao da politička suština većine napada na SPC "kako s lijeve, tako i s desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da Crkva odbija da uzme aktivno učešće u partijskoj borbi, da se opredijeli za ovu ili onu stranu, za jednu ili drugu stranku".

"Mi, nažalost, gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku u užem smislu te riječi, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumiju ne samo mjesto i ulogu Crkve u društvu, nego ni samu suštinu njene misije u svijetu, izgleda smisleno, pa čak i hvale vrijedno", naglasio je Porfirije.

Govoreći o dešavanjima u svijetu, on je pozvao na molitveni odnos prema svakoj krizi.

"Da bismo mogli da gradimo mir sa susjedima, moramo da očuvamo mir u našem narodu. Kao da mnogima smeta to što smo se u nedavnim, ionako nesrećnim ratovima, sačuvali od bratoubilaštva, kakvo je bilo u Drugom svjetskom ratu i prvim potonjim decenijama. Stoga pozivam sve, prvo na molitvu Bogu, da nam pomogne da nastavim da gradimo mir", rekao je Porfirije.

On je naglasio da će "naša Crkva nastaviti da gradi mir, među nama, s nama najbližim narodima, ali da se molimo i za mir u svijetu, svuda gdje ljudi stradaju".

Bonus video: