Dodik: Kad je u Banjaluci neko jak, onda Zapad preko Beograda želi da nas disciplinuje

"Mi nemamo namjeru ni praćkom da gađamo Federaciju BiH, a ako oni nešto pokušaju u tom smislu, očekujemo da međunarodne snage stanu na granicu i da spriječe bilo kakav sukob"

9404 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Dodik, Foto: predsjednikrs.net
Dodik, Foto: predsjednikrs.net

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Bosni i Hercegovini neće biti rata, ali da Republika Srpska nije zanemarila svoj sistem odbrane i nije "laka meta" kao što neki misle.

"Ovdje neće biti rata. Mi ga ne želimo. Nismo blesavi. Ako iko to želi, to su Bošnjaci. Ali, svi treba da znaju da Srpska nije zanemarila sistem svoje odbrane i da nismo tako laka meta kako neki misle", rekao je Dodik u intervjuu za banjalučki "Glas Srpske".

Dodao je da je za političke procese kako bi RS ostala u BiH, ističući da će, ako to ne bude moguće, ovaj bh. entitet izaći iz BiH.

"Mi nemamo namjeru ni praćkom da gađamo Federaciju BiH, a ako oni nešto pokušaju u tom smislu, očekujemo da međunarodne snage stanu na granicu i da spriječe bilo kakav sukob. Ako to ne urade i ako bilo ko uđe na teritoriju Srpske, mi ćemo se braniti", kazao je Dodik.

Govoreći o položaju RS u BiH i regionu, on je rekao da je RS "trenutno u priči o dejtonskoj Bosni", dodavši da će RS, ako Zapad nastavi da ruši Dejtonski sporazum kako bi napravio centralizovanu državu, nastaviti da vraća svoje nadležnosti.

"Ostavili bi tu priču, da BiH ostane u tim dejtonskim nadležnostima da funkcioniše, ali Srpska i njena samostalnost biće izgrađena kroz vraćanje nadležnosti. Ako bi prema nama i dalje sprovodili represiju, išli bismo ka stvarnoj nezavisnosti", naglasio je Dodik.

Govoreći o odnosima sa Srbijom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem, on je kazao da je za RS veoma važno ko je na vlasti u Srbiji i da uvažava onog koga bira narod u Srbiji.

"Postoji neka pogrešna percepcija o njemu (Vučiću) u javnosti, ima on svoj stav, nije nimalo lak sagovornik, ali nisam ni ja lak sagovornik", naveo je Dodik.

Dodao da je u Srbiji kompleksna situacija.

"Kada u Banjaluci imate slabe lidere, onda Zapad kaže Beogradu da nas ne dira. Kad je ovdje neko jak, onda Zapad preko Beograda želi da nas disciplinuje. E to je sad slučaj. Nije to zgodno", ocenio je Dodik.

Prema njegovim riječima, "veoma je delikatan trenutak kada u RS kažu da je (visoki predstavnik Kristijan) Šmit nelegalan, a on se sastane sa Vučićem".

"Mi ne smijemo da izgubimo Beograd, ali ja ne idem tamo da bih bio poslušnik. Kad odem tamo i vidim dobru atmosferu tražim podršku za projekte, kad vidim da je gužva, kažem samo: ’Žurim, doviđenja, prijatno’", rekao je Dodik.

Predsjednik RS ponovo je najavio odlazak u Rusiju, nakon što posjetu, koju je najavljivao još u oktobru, nije realizovao do kraja 2023. godine.

Naveo je da se vode razgovori o njegovoj posjeti Rusiji i da će ona biti realizovana prije predsjedničkih izbora u toj zemlji.

"U aprilu idem definitivno, a verovatno i u junu. U aprilu je forum u Sankt Peterburgu na kojem sam poseban gost, koji bi trebalo da se obrati", rekao je Dodik.

Govoreći o sudskom procesu koji se vodi protiv njega u Sudu BiH zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika, on je naveo da neće prihvatiti eventualnu osuđujuću presudu.

Bonus video: