Svečlja: Policijske patrole na Kosovu biće opremljene dugim cijevima; Gašić: Svečlja "kriminalizuje srpsko stanovništvo"

Svečlja nije precizirao koliko je pušaka kupljeno za policijske patrole, već se samo zahvalio Hrvatskoj "na bliskoj i korektnoj saradnji sa institucijama Republike Kosovo"

4371 pregleda 8 komentar(a)
Kosovska policija, Foto: Reuters
Kosovska policija, Foto: Reuters

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je da će sve policijske patrole biti opremljene dugim cijevima.

"Kupovinom ovog oružja za sve policijske patrole širom Kosova povećava se efikasnost u borbi protiv kriminala, što omogućava bezbjednije okruženje, mirniji javni red i više bezbjednosti za naše policajce", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Svečlja nije precizirao koliko je pušaka kupljeno za policijske patrole, već se samo zahvalio Hrvatskoj "na bliskoj i korektnoj saradnji sa institucijama Republike Kosovo".

Budžet Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova za ovu godinu je najveći u posljednjih nekoliko godina i iznosi više od 216 miliona evra.

Policija Kosova je formirana prije 24 godine i broji više od 9.000 pripadnika različitih činova. Policija je prvi bezbjednosni odgovor na Kosovu, a zatim dolaze misija Evropske unije za vladavinu prava (EULEX) i mirovna misija NATO-a na Kosovu, KFOR.

KFOR obezbjeđuje granice Kosova sa Srbijom, dok je kosovska policija odgovorna za ostatak granične linije.

Ova kupovina pušaka za policajce dolazi dan nakon što je objavljeno da su SAD odobrile zahtjev Kosova za kupovinu 246 protivtenkovskih sistema američke proizvodnje Javelin za Kosovske bezbjednosne snage.

Da bi proces kupovine ovog raketnog sistema bio okončan, neophodno je da dobije i saglasnost američkog Kongresa.

Gašić: Najava dugih cijevi za patrole kosovske policije provokativna i opasna

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić ocijenio je da je najava da će sve patrole kosovske policije biti opremljene dugim cijevima, "izuzetno provokativna i opasna za podizanje tenzija".

On je naveo da se duge cijevi ne koriste ni u redovnoj kontroli saobraćaja, ni u redovnoj kontroli građana.

Gašić je ocijenio da tom najavom Svečlja "kriminalizuje srpsko stanovništvo" na Кosovu.

Gašić je optužio kosovoskog premijera Aljbina Kurtija da nastavlja sa politikom "utjerivanja straha i nasilja nad srpskim stanovništvom".

Bonus video: