Vučić: Pod patronatom SAD Kosovo pravi snažne, nelegalne oružane snage

"Do 2027. planiraju da imaju 5.500 profesionalni vojnika u takozvanim Kosovskim bezbjednosnim snagama i 20.000 u rezerevi"

7794 pregleda 56 reakcija 25 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2024. 13:37h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Kosovo formira izuzetno snažne snage i da time rukovodi Amerika, suprotno međunarodnom pravu i rezoluciji UN 1244, naglasivši da zbog toga Srbija mora da drastično osnaži svoju vojsku.

"Do 2027. planiraju da imaju 5.500 profesionalni vojnika u takozvanim Kosovskim bezbjednosnim snagama i 20.000 u rezerevi", rekao je Vučić, prilikom obilaska Dežurnog operativnog centra Vojnobezbjednosne agencije (VBA).

On je rekao da to nije dozvoljeno po međunarodnom pravu i odluci Ujedinjenih nacija ali ih to njih ne zanima "jer im se može". Precizirao je da najveću vojnu pomoć Kosovo dobija od SAD, Turske, Njemačke, Velike Britanije, ali i od susjedne Hrvatske.

Prema njegovim riječima, situacija nije laka jer je Srbija okružena NATO savezom, čije su snage razmještene i u Bosni i Hercegovini koja nije njihova članica.

"Moramo imati snažnu vojsku jer bez toga ne možemo da postojimo kao država", naglasio je Vučić.

On je izjavio da se daljim naoružavanjem takozvanih kosovskih bezbjednostnih snaga, ruši međunarodni pravni poredak, a da je cilj da se, suprotno Rezoluciji, 1244 ne samo da se u potpunosti sa teritorije Kosova ukloni trag postojanja Srbije, već da se sa njega ukloni i sav preostali srpski narod.

Vučić je ocijenio da izjave kosovskih zvaničnika govore da je njihov jedini cij da se uništi srpski narod, jer zna se ko ima pravo na duge cijevi na Kosovu, a da će tamo i saobraćajci nositi duge cijevi sa ciljem da se Srbi preplaše i da što prije napuste Kosovo.

Predsjednik Srbije je rekao da će do 2027. godine Kosovo imati 350 borbenih vozila i biće opremljeno helikopterima, raketama, haubicama, letjelicama i dronovima.

On je naveo šta je sve Kosovo kupilo od Turske, Njemačke i Hvatske, a šta prema saznanjima obavještajnih službi još planira da kupi, prije svega od Turske.

Vučić je novinarima pročitao izvode iz rezolucije 1244 naglašavajući šta je sve iz nje prekršeno.

Poručio je takođe da je srpska vojska jača od svih izazivača i da nema razloga za brigu, nakon čega je najavio i šta sve Srbija planira da kupi od oružja i opreme, gotovo isključivo od domaćih proizvođača.

Vojsci odmah 168 miliona eura za kupovinu domaćeg oružja

Vučić kazao da će ove godine biti najviše izdvojenog novca za naoružavanje vojske Srbije.

On je nakon obilaska operativnog centra Vojnobezbjednosne agencije rekao da će se 168 miliona eura odmah potrošiti na kupovinu oruđa i oružja iz Srbije, te da će to biti najpovoljnija kupovina, jer se kupuje od domaćih proizvođača.

Prema njegovim riječima, iz inostranstva je dobijena oprema koju je Srbija kupila još prije dvije godine, a služi za ometanja neprijateljskih dronova i niskoletećih objekata.

Na području Srbije pojačano dejstvo raznih obavještajnih agencija

Vučić je saopštio da nema sumnje da je na području Srbije pojačano prisustvo i dejstvo raznih obavještajnih i svih drugih agencija iz inostrastva.

"To je sasvim razumljivo, jer se Srbija ne uklapa u kalupe poslušništva, podaništva, slobodarska je i nezavisna. Donosimo odluke u interesu naših građana, a ne na osnovu tuđih diktata", rekao je Vučić.

On je rekao da dobro razumije šta se dešava i čiji su interesi da Srbija bude "slomljena", navodeći da SAD i Turska brinu o albanskim "nelegalnim, kriminalnim strukturama".

Nova Vlada do marta

Vučić je izjavio da će naredne nedjelje predstaviti veliki plan o razvoju Srbije i da se nada da će Vlada Srbije biti formirana do marta.

Vučić je dodao da je na svaku priču opozicije o krađi izbora i fantomskim biračima odgovoreno, te da je svaki birač morao da dođe na biračko mjesto, da bude upisan u birački spisak.

"Već sljedeće nedelje mi predstavljamo plan za budućnost, svojevrsni nju-dil ili Maršalov plan za Srbiju i za nas kreće veliki posao. Od juče teku rokovi za dodjelu mandata, pa onda imamo mjesec dana za konstituisanje skupštine, vlada treba da bude formirana do maja a ja se nadam da će biti najkasnije u martu", rekao je Vučić.

On je istakao da se nije čuo ni sa kim iz OEBS ili ODIHR, te da će kada njihov konačni izvještaj o izborima bude stigao, posao vlade biti da primijeni te preporuke.

Kada je riječ o beogradskim izborima, kaže da se danas ili sjutra očekuju konačni rezultati, i da će o budućoj gradskoj vlasti sa ostalim strankama pregovarati Miloš Vučević i Aleksandar Šapić.

Bonus video: