Evropski parlament u srijedu o izborima u Srbiji, rezolucija u februaru

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne prihvata rezultate i traži ponavljanje izbora, navodeći da je vladajuća SNS do pobjede došla izbornom krađom. Ta stranka i državni vrh ove navode demantuju

4175 pregleda 15 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropski parlament (EP) raspravljaće 17. januara o izborima u Srbiji, nakon što je ta tačka uvrštena u dnevni red plenarne sjednice koja se održava od 15. do 18. januara u Strazburu.

Debata bez zaključaka će se održati u srijedu 17. januara, a na plenarnoj sjednici koja će biti održana u februaru bi trebalo da se usvoji i Rezolucija o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.

Usmeni zahtjev da se ova debata uvrsti u agendu su zajedno podnijeli socijaldemokrate, liberali, zeleni i ljevičari.

Grupacija socijaldemokrata objavila je na mreži X: "Nakon naših ponavljanih zahtjeva, konačno smo uspjeli - u srijedu će Parlament raspravljati o teškoj situaciji u Srbiji nakon izbora pokvarenih ozbiljnim izvještajima o prevarama. Uprkos početnom otporu EPP-a. Stojimo uz Srbe koji traže pravdu, demokratiju i EU budućnost".

Evropski zastupnik iz socijaldemokrata Andreas Šider je u obrazloženju za uvrštavanje debate o Srbiji spomenuo nepravilnosti tokom izbornog procesa. Među njima je naveo fantomske glasače, pritisak na birače, kao i odlučno uključivanje predsjednika Srbije u kampanju vladajuće partije, čime je "potkopan izborni proces".

"I kada su međunarodni posmatrači izbora, poput iz Evropskog parlamenta i poput mene, takođe pokrenuli ovo pitanje, Vlada Srbije i sam predsjednik su napali ove međunarodne posmatrače", naveo je Šinder.

On je zatražio da se o izborima odmah usvoji i Rezolucija, ali su zastupnici glasanjem odlučili da se usvajanje Rezolucije odloži za plenarnu sjednicu u februaru.

Odlaganje usvajanja Rezolucije je takođe usmeno zatražio Vladimir Bilčik, iz grupacije evropskih narodnjaka, najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu čija je pridružena članica i Srpska napredna stranka (SNS).

Oni su ranije spriječili da se tačka o izborima u Srbiji uvrsti u dnevni red redovnom procedurom, pozivajući se na to da još nije objavljen konačan izveštaj međunarodnih posmatrača.

Zastupnik Bilčik, koji je ujedno i izvjestilac za Srbiju u EP, je ponovio ovaj argument uz zahtjev da se Rezolucija ne usvoji na plenarnoj sjednici.

"Ako možemo da postignemo sporazum da imamo rezoluciju do objavljivanja izveštaja ODHIR-a, ovo bi bio sveobuhvatan odgovor", rekao je na otvaranju plenarne sjednice Vladimir Bilčik.

ODIHR je saopštio je da su izbore obilježili i zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države, negativna kampanja i širenje straha.

Dio evroparlamentaraca pozvao je prethodno na nezavisnu istragu svih prijavljenih nepravilnosti. To je objavio evroparlamentarac iz Slovenije Klement Grošelj, koji je bio na čelu posmatračke misije EP za izbore u decembru 2023. godine.

Vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji su održani 17. decembra 2023. godine.

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" ne prihvata rezultate i traži ponavljanje izbora, navodeći da je vladajuća SNS do pobjede došla izbornom krađom.

Ta stranka i državni vrh ove navode demantuju.

Od održavanja izbora, dio opozicije je svake večeri organizovao proteste sa zahtjevom da se rezultati ponište, a posljednji je bio 30. decembra.

Bonus video: