AFP: Sporni izbori u Srbiji - nekoliko hiljada demonstranata u Beogradu

"Potrebno nam je da se izborimo za nove izbore u drugačijim uslovima"

3156 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se večeras u Beogradu na poziv opozicije da ospori rezultate izbora u Srbiji, skoro mjesec dana od glasanja u kojem je pobijedila vladajuća stranka - piše francuska novinska agencija AFP.

"Potrebno nam je da se izborimo za nove izbore u drugačijim uslovima", rekla je Marinika Tepić, jedna od opozicionara obećavajući u govoru da će nastaviti borbu do pobjede, prenosi AFP.

"Ostvarili smo cilj, a danas Evropa i cijeli svijet znaju da smo uhvatili lopove na djelu" - dodala je ona. "Dobili smo odlične vijesti iz Evrope, iz naše evropske porodice: sjutra će biti debata u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji. Okrenuli smo se Evropi i svijetu, međunarodnoj zajednici, da im pokažemo šta se ovdje dešava i da fer izbori u Srbiji nisu mogući" - citira francuska agencija.

"Volio bih da živim u društvu u kojem mogu bar da glasam, a da nam ne ukradu glasove", rekao je za AFP Života Marović, 46, inženjer elektrotehnike.

Opozicija, piše AFP, vjeruje da se mora ponoviti glasanje, poremećeno prevarama i nepravilnostima - po međunarodnim posmatračima.

Predsjednik Aleksandar Vučić koji je odbacio sve ove optužbe i malo obraća pažnju na zabrinutost pojedinih evropskih zemalja zbog prevara, nije isključio da će Beograđani ponovo biti pozvani na izbore - ako bi SNS koja je osvojila 49 glasova 110 mjesta u gradskom parlamentu, ostala bez saveznika, piše AFP.

Bonus video: