Hasani: Srbija da prestane sa slanjem vojske blizu granice sa Kosovom, to je smiješna igra

Hasani, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Kosovu, je govorio i o napadu na policiju Kosova u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra prošle godine. Tokom napada oružane grupe Srba tada je ubijen jedan policajac a onda u razmjeni vatre i trojica srpskih napadača

12718 pregleda 7 komentar(a)
Hasani i Gervala, Foto: Screenshot/Youtube
Hasani i Gervala, Foto: Screenshot/Youtube

Ministar spoljnih poslova Albanije Iglji Hasani pozvao je Srbiju da prestane sa slanjem vojske blizu granice sa Kosovom, navodeći da je to "smiješna igra".

Hasani je, tokom zajedničke konferencije za medije u Prištini sa kosovskom koleginicom Donikom Gervala om), rekao da bezbjednost Kosova garantuje NATO.

"Apelujemo na sve aktere i faktore koji žive u 21. vijeku, da više ne šalju vojsku na granicu. Nikome više ne treba ova igra, koja je smiješna jer je svima jasno da je najveća garancija za integritet i suverenitet Kosova NATO", rekao je Hasani.

Srbija je tokom 2023. u nekoliko navrata podizala svoju borbenu gotovost oko granice sa Kosovom a usljed povećanih tenzija na sjeveru Kosova.

Potom su na povlačenje vojske pozvale i Sjedinjene Države.

Hasani, koji boravi u prvoj zvaničnoj posjeti Kosovu, je govorio i o napadu na policiju Kosova u Banjskoj na sjeveru Kosova 24. septembra prošle godine. Tokom napada oružane grupe Srba tada je ubijen jedan policajac a onda u razmjeni vatre i trojica srpskih napadača.

Odgovornost za napad preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Kosovo je za ovaj napad optužilo Srbiju, ali je Beograd negirao bilo kakvu umiješanost.

Albanski šef diplomatije je naveo da odgovorni za napad moraju da odgovaraju kako bi se "spriječila eskalacija sa nepovratnim posljedicama".

Ministarka Gervala je pozvala međunarodnu zajednicu da sankcioniše Srbiju.

Istakla je da "nedostatak kazne" nosi sa sobom rizik od ponavljanja istog napada.

Hasani i Gervala su govorili i o dijalogu Kosova i Srbije, kojim posreduje Evropska unija.

Hasani je rekao da je 26. oktobra u Briselu premijer Kosova Aljbin Kurti pristao "bez uslova" da potpiše Sporazum o normalizaciji odnosa.

Albanski šef diplomatije je rekao i da su svi dogovori postignuti u okviru dijaloga u Briselu.

"Pozivamo naše međunarodne partnere da sačuvaju ovaj zamah i guraju naprijed ka konačnom koraku", rekao je Hasani.

Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastali su se 26. oktobra u odvojenim susretima sa predstavnicima EU, Francuske, Njemačke i Italije.

Kosovski premijer je tada izjavio da je na ovom sastanku prihvatio predlog za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je spreman da potpiše sporazum za normalizaciju odnosa, ali da se tome usprotivio Vučić.

Gervala je navela da lopta prebačena u dvorište EU.

"... lopta je prebačena na EU i red je na posrednicima da konstruktivnim pristupom dovedu Srbiju za sto da potpiše sporazume koji su sklopljeni prošle godine", rekla je Gervala.

Sporazum o normalizaciji odnosa dvije strane su na predlog EU prihvatile februara prošle godine, dok je marta usaglašen Aneks za njegovu implementaciju.

Međutim, Vučić je odbio da ga potpiše, ali su iz EU naveli da je on ipak pravno obavezujući za obje strane.

Bonus video: