Vučić: Srbija želi dalje razgovore sa kompanijom Rio Tinto o iskopavanju litijuma

Govoreći na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Vučić je rekao da je imao "težak razgovor" sa predstavnicima Rio Tinta

8748 pregleda 11 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Srbija želi dalje razgovore sa rudarskom kompanijom Rio Tinto o projektu iskopavanja litijuma, rekao je u srijedu u Davosu predsjednik države Aleksandar Vučić i dodao da bi trebalo da bude više javne rasprave o tome da li treba da se nastavi.

Beograd je u januaru 2022. oduzeo licence za projekat Jadar u zapadnoj Srbiji vrijedan 2,4 milijarde dolara poslije masovnih ekoloških protesta. Ako bude završen, projekat bi mogao da obezbijedi 90 odsto trenutnih potreba Evrope za litijumom i pomogne da kompanija postane vodeći proizvođač u tom domenu.

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države smatraju litijum za element od kritične važnosti u proizvodnji baterija za električna vozila i mobilne uređaje.

Govoreći na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Vučić je rekao da je ranije u srijedu imao "težak razgovor" sa predstavnicima Rio Tinta.

"Pred nama je pitanje da li će nas kompanija tužiti ili ne“, rekao je Vučić novinarima. "Zamolio sam ih da ne preduzimaju mere za zaštitu svojih interesa".

Srpski ekološki aktivisti su 2021. i 2022. prikupili 30.000 potpisa u peticiji kojom se zahtijeva od parlamenta da donese zakon o zaustavljanju eksploatacije litijuma u zemlji. Zeleni aktivisti su više puta upozoravali da će rudarski projekti povećati zagađenje u Srbiji, koja je već jedna od najzagađenijih zemalja u Evropi.

Vučić je rekao da je od predstavnika Rio Tinta tražio uvjeravanja o ekološkim standardima i rekao da bi sljedeća vlada – za koju se očekuje da će biti formirana do maja, poslije decembarskih izbora - trebalo da se pozabavi tim pitanjem.

"(Rio) mora da ponudi najčistija rješenja, koja bi mogla da budu zadovoljavajuća za naše ljude, najviše svjetske standarde za prirodu i ljude koji će tamo raditi", rekao je on.

U odgovoru mejlu agenciji Rojters, portparol Rio Tinta je naveo: "I dalje vjerujemo da projekat Jadar... može djelovati kao katalizator za razvoj drugih industrija i desetine hiljada radnih mjesta za sadašnje i buduće generacije u Srbiji".

Kompanija je usredsređena na konsultacije sa svim zainteresovanim stranama kako bi se istražile opcije vezane za budućnost projekta, dodaje se u mejlu. Da bi podstakla ekonomski rast i prihode, Vlada Srbije je ponudila mineralne resurse stranim investitorima, uključujući kineskom Ziđinu i Rio Tintu.

Bonus video: