Centralna banka Kosova najavila da će euro biti jedina valuta: U srpskim sredinama se do sada koristio dinar

Do sada se u srpskim sredinama na Kosovu koristio i dinar (RSD), zvanična valuta Srbije. U dinarima se isplaćuju plate zaposlenima u institucija Srbije, kao i penzije u srpskom sistemu, te dječiji dodatak ili socijalna pomoć

7550 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Centralna banka Kosova (CBK) je donijela uredbu prema kojoj će od 1. februara jedina valuta za obavljanje gotovinskih i platnih transakcija biti euro.

U toj uredbi stoji da je takva uredba donijeta u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom Centralne banke Kosova, te da je CBK jedina "monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute eura za opticaj na teritoriji Kosova".

Do sada se u srpskim sredinama na Kosovu koristio i dinar (RSD), zvanična valuta Srbije. U dinarima se isplaćuju plate zaposlenima u institucija Srbije, kao i penzije u srpskom sistemu, te dječiji dodatak ili socijalna pomoć.

Takođe, u srpskim sredinama se koriste dinari i u trgovinskim objektima, dok su u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova i cijene istaknute u dinarima.

Međutim, u uredbi Centralne banke Kosova se navodi da se ostale valute, koje nisu euro, mogu koristiti na Kosovu samo kao vrijednost za čuvanje u fizičkoj formi ili na bankovnim računima u valutama koje nisu euro, za obavljanje međunarodnih isplata u valutama koje nisu euro i za devizne aktivnosti.

"Razmjena valuta može se vršiti u Republici Kosovo samo preko institucija koje su licencirane od strane Centralne banke Kosova koje nude ovu uslugu", navodi se.

Do sada su dinari na Kosovu bili u opticaju preko Javnog preduzeća "Pošta Srbije", koje funkcioniše u srpskim sredinama na Kosovu. Takođe, dinare su koristile banke Poštanska štedionica i NLB Komercijalna banka, gdje postoje dinarski računi.

Dinari su na Kosovu stizali iz Srbije preko Narodne banke Srbije, koja ima trezor u Leposaviću, opštini sa srpskom većinom na sjeveru Kosova. Taj novac je prevozila kompanija za prevoz novca "Henderson".

U uredbi Centralne banke Kosova se navodi da će se uvoz i izvoz euro novčanica i kovanog novca, ali i drugih valuta, na Kosovo uvoziti isključivo pravo Centralne banke Kosova.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da kosovske vlasti namjeravaju da ukinu dinar i "upadnu" u Poštansku štedionicu.

Vlada Kosova se o ovom pitanju nije izjašnjavala.

Specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je, međutim, za beogradsku televiziju Pink 17. januara rekao da je o upotrebi dinara na Kosovu razgovarao sa zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem, te da je o tome obavjestio Brisel.

Bonus video: