Mediji: Do smrti bebe u Sremskoj Mitrovici došlo zbog nasilnog porođaja

Nemam snage, ne osjećam se dobro, ali ne odustajem", rekla je Mihajlović za Nova.rs

3016 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Obdukcioni nalaz umrle bebe Marice Mihajlović, koja je optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, pokazuje da je do smrti novorođenčeta došlo zbog nasilnog porođaja.

U izvještaju pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu djece i omladine Vojvodine, na osnovu obdukcionog nalaza u koji je portal Nova.rs imao uvid, navodi se da je smrt djevojčice Elene nastupila u 4.38 minuta, 12. januara.

"Na osnovu kliničkog toka i prispjelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usljed teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posljedičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma", piše u pomenutom izvještaju.

Marica Mihajlović je potvrdila rezultate obukcije i istakla da se neće zaustaviti sve dok doktor, koji je trenutno u pritvoru, ne bude kažnjen.

"Neću se zaustaviti dok ne istjeramo pravdu i dok doktor ne bude kažnjen. Treba da kontaktiramo advokata povodom toga, jer smo dobili nalaz obdukcije. Nemam snage, ne osjećam se dobro, ali ne odustajem", rekla je Mihajlović za Nova.rs.

Sa zahtjevom da prestane akušersko nasilje, inicijatva "Kreni - promeni" predala je danas peticiju Ministarstvu zdravlja, koju je potpisalo više od 190.000 građana, da se porodiljama u Srbiji obezbijedi po jedan besplatan pratilac tokom porođaja.

Peticija sa istim zahtjevom predata je juče bolnici u Sremskoj Mitrovici, u kojoj se dogodila smrt bebe na porođaju, koja je nakon toga prihvatila da porodilje ubuduće imaju tokom porođaja jednog besplatnog pratioca, po svom izboru.

Bonus video: