Hitlerova naredba za napad na Jugoslaviju u Narodnom muzeju u Beogradu

Taj važni istorijski dokument javnosti će biti prikazan u podne, a zainteresovana publika moći će da ga vidi do 18. februara

5776 pregleda 5 komentar(a)
Hitler, Foto: Screenshot/Youtube
Hitler, Foto: Screenshot/Youtube

Narodni muzej Srbije u Beogradu prikazaće u četvrtak, 25. januara, direktivu bivšeg njemačkog kancelara Adolfa Hitlera od 28. marta 1941. godine kojom je naredio napad na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju i Kraljevinu Grčku, saopšteno je danas.

Taj važni istorijski dokument javnosti će biti prikazan u podne, a zainteresovana publika moći će da ga vidi do 18. februara.

Hitlerova naredba o napadu na Jugoslaviju i Grčku, pod nazivom "Direktiva 25", kupljena je 29. novembra sredstvima koja je obezbijedila Vlada Srbije.

"Direktiva 25", koju je Hitler lično potpisao, sačinjena je u 13 primjeraka, od kojih je jedan sada u vlasništvu države Srbije.

"Ovaj dokument sadrži i eksplicitnu naredbu za sprovođenje brutalnih vazdušnih napada i dononoćno bombardovanje Beograda, spremnost da se nakon okupacije Jugoslavije dijelovi njene teritorije predaju Bugarskoj i Mađarskoj, kao i to da će 'političkim obećanjima Hrvatima biti pooštrena unutrašnja politička zategnutost u Jugoslaviji'. Sadržaj ove direktive rezultirao je i stvaranjem svih neohodnih preduslova za uspostavljanje Nezavisne Države Hrvatske, odnosno za otpočinjenje genocida nad pripadnicima srpskog naroda na njenoj cjelokupnoj teritoriji", navodi se.

Dokument će biti trajno pohranjen u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

Udružene snage Centralnih sila napale su Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine, nakon što je raskinut Trojni pakt, čime je na teritoriji Jugoslavije počeo Drugi svjetski rat.

Bonus video: