Kvinta traži da Kosovo obustavi sprovođenje odluke o dinaru

Uredba Centralne banke Kosova predviđa da je jedina valuta plaćanja na Kosovu bude euro

4785 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su da Kosovo obustavi primjenu uredbe Centralne banke Kosova (CBK), koja predviđa da je jedina valuta plaćanja na Kosovu bude euro.

U zajedničkom saopštenju ambasadori Kvinte su poručili da suspenziju odluke treba donijeti kako bi se "omogućio dovoljan period tranzicije i jasna i efikasna javna komunikacija".

"O tom pitanju treba dalje razgovarati u okviru dijaloga koji vodi Evropska unija (EU)", navodi se u saopštenju.

Ambasadori Kvinte su rekli da uredba CBK-a o gotovinskom poslovanju, za koju se očekuje da će stupiti na snagu 1. februara, ima za cilj smanjenje falsifikovanog novca i održavanje finansijske stabilnosti, ali i stvara zabrinutost zbog uticaja posebno na srpsku zajednicu.

"Zabrinuti smo zbog uticaja uredbe na škole i bolnice posebno, za koje se trenutno ne čini održivim nijedan alternativni proces. Uredba će takođe imati direktan uticaj na svakodnevni život velike većine kosovskih Srba koji primaju isplate/finansijsku pomoć iz Srbije", navodi se u saopštenju ambasadora Kvinte.

Kvinta uključuje Sjedinjene Države, Francusku, Njemačku, Italiju i Britaniju.

Predstavnici tih zemalja sastali su se 26. januara sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem kako bi razgovarali o ovom pitanju. Kurti je, kako se navodi u saopštenju, tokom tog sastanka zamolio ambasadore Kvinte da poštuju odluku CBK-a.

"Premijer Kurti je na sastanku istakao važnost poštivanja ustavnosti i zakonitosti u zemlji od svih i istovremeno poštovanja nezavisnih organa, u ovom slučaju Centralne banke", navodi se u saopštenju Kurtijevog kabineta.

Vašington je prije nekoliko dana takođe zahtijevao da Kosovo preispita odluku kojom bi se spriječilo da Srbi koji žive na Kosovu koriste srpski dinar za obavljanje dinarskih transakcija. Radio Slobodna Evropa (RSE) kontaktirao je guvernera CBK-a Ahmeta Ismailija u vezi sa zahtjevom SAD-a, ali nije dobio nikakav odgovor.

EU je u međuvremenu saopštila da je tražila pojašnjenje od Kosova o ovoj odluci.

Na Kosovu, u svim većinski srpskim naseljima, stanovništvo plaća srpskim dinarom, a oni koji rade u srpskim institucijama na Kosovu takođe primaju plate u dinarima.

Penzije se isplaćuju i u dinarima, po srpskom sistemu, kao i dječji dodaci i socijalna davanja. U privrednim objektima, u sredinama gdje žive Srbi na Kosovu, pored eura koristi se i dinar.

Srpska lista, glavna stranka Srba na Kosovu, koja ima podršku zvaničnog Beograda, istupila je protiv ove odluke CBK-a, koja bi onemogućila korištenje dinara. Prema toj listi, odluka CBK ugrožava opstanak Srba na Kosovu.

Bonus video: