Vučić sa Lajčakom: Neophodno formiranje ZSO i hitni izbori na sjeveru Kosova

"Ukazao sam na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština, najhitnijeg održavanja lokalnih izbora na sjeveru Kosova i Metohije i zatražio podršku EU u zaustavljanju daljih provokacija koje dolaze iz Prištine"

5435 pregleda 29 reakcija 28 komentar(a)
Vučić i Lajčak, Foto: Aleksandar Vučić/ Instagram
Vučić i Lajčak, Foto: Aleksandar Vučić/ Instagram
Ažurirano: 29.01.2024. 16:16h

Specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan Miroslav Lajčak je objavio da je danas sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o stanju dijaloga Beograda i Prištine i narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Lajčak je na mreži Iks naveo da su na sastanku u Beogradu razgovarali i o "strateškoj perspektivi za 2024. godinu".

"U našoj diskusiji fokusirali smo se na stratešku perspektivu za 2024. godinu, sagledali stanje u dijalogu i razgovarali o narednim koracima u normalizaciji odnosa sa Kosovom", napisao je Lajčak.

Vučić je ranije na Instagramu sastanak ocijenio kao "konstruktivan i veoma korektan" i naveo da je Lajčaku ukazao na neophodnost formiranja Zajednice srpskih opština i tražio hitno održavanje lokalnih izbora na sjeveru Kosova.

Lajčak je došao u Beograd tri dana uoči stupanja na snagu odredbe Pravilnika o gotovinskim operacijama centralne banke u Prištini, koja propisuje da je od 1. februara euro jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

On će sutra u Prištini razgovarati sa zamjenikom premijera Besnikom Bisljimijem, glavnim pregovaračem Kosova u briselskom dijalogu.

Ambasadori zemalja "Velike petorke" u Prištini su u nedjelju tražili obustavljanje primjene odredbe pravilnika Centralne banke Kosova kojom se utvrđuje da će euro biti jedina valuta za gotovinsko plaćanje na Kosovu.

U zajedničkoj izjavi ambasadori SAD, Nemačke, Francuske, Italije i Velike Britanije su naveli da ta odredba, koja stupa na snagu 1. februara, izaziva zabrinutost zbog uticaja na sredine sa srpskom većinom i tražili da se o tom pitanju razgovara u okviru briselskog dijaloga.

Bonus video: