Protest zbog „zakona opasnih namjera”

Hrvatski novinari optužuju vladu da uvođenjem novog krivičnog djela pokušava da blokira izvještaje o korupciji

10368 pregleda 0 komentar(a)
Hrvoje Zovko na protestu na Trgu svetog Marka u Zagrebu, Foto: BETAPHOTO
Hrvoje Zovko na protestu na Trgu svetog Marka u Zagrebu, Foto: BETAPHOTO

Više stotina novinara protestovalo je juče u Zagrebu i Splitu protiv izmjena Krivičnog zakona kojima bi se kažnjavala objava povjerljivih informacija iz istraga, a okupljeni su oštro kritikovali premijera Andreja Plenkovića iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je organizovalo protest nazvalo je predložene izmjene “Lex AP” (Andrej Plenković) i “zakonom opasnih namjera” čiji je krajnji cilj kažnjavanje nepodobnih novinara da bi se ovladalo javnim prostorom, prenijela je agencija Beta.

Predsjednik HND Hrvoje Zovko istakao je na skupu u Zagrebu ispred sjedišta Vlade i Sabora, da novinarska organizacija zahtijeva potpuno povlačenje spornog člana, a ne njegove izmjene i da od tog zahtjeva neće odustati.

“Javni interes mora da bude iznad svega. Ovo je zakon opasan za sve građane i građanke. Ovo je čin državne agresije na javni interes”, rekao je Zovko na novinarskom skupu s kojeg je poručeno premijeru da nikad neće biti glavni urednik svih medija u zemlji.

Poslije burnih reakcija javnosti, ministar pravosuđa Ivan Malenica (HDZ) najprije je najavio izmjene po kojima novinari ne bi odgovarali po tom zakonu, a potom i uvođenje kategorije javnog interesa, kao i interesa žrtve ili odbrane okrivljenih.

Za krivično djelo "neovlašćeno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje" zaprijećena je kazna od tri godine zatvora

U slučajevima da je informacija iz istrage objavljena s takvim interesima, počinilac ne bi mogao da bude kažnjen, a o tome šta je javni interes, odlučivale bi sudije u svakom posebnom predmetu.

Zovko je to nazvao “jeftinim trikom” i “kozmetičkim promjenama” ukazavši da je cilj premijera Plenkovića da uvođenjem novog krivičnog djela “ućutka novinare i hrabre ljude iz sistema, zviždače” i da “gradi kult ličnosti”.

Istraživački novinar Drago Hedl ukazao je da takve izmjene Krivičnog zakona znače kraj istraživačkog novinarstva. On je predložio da se zakon nazove “Lex APokalipsa”, s “prva dva slova velika, kao inicijalima njegovog stvarnog autora”.

Predsjednica Evropske federacije novinara Maja Sever ponovila je da će se novinari ponovo okupiti u slučaju da Sabor usvoji izmjene. Ona je podsjetila da je sam Plenković u jednoj izjavi rekao da se novo krivično djelo uvodi, jer odavanje informacija iz istraga pravi političke probleme vladajućima.

Maja Sever
Maja Severfoto: BETAPHOTO

Novinar Branko Mijić istakao je da “namjena ovih izmjena opasnija od namjere”, jer joj je krajnji cilj “kažnjavanje neposlušnih novinara da bi se ovladalo javnim prostorom”.

Na skupu je upozoreno da predloženim izmjenama novinari neće odgovarati krivično, ali da će se široko otvoriti vrata policiji ili tužilaštvu da im pretražuju mobilne telefone, kompjutere, mejlove, da bi saznali otkud im informacija.

HND je ukazao da u slučaju da izmjene zakona prođu u Saboru, građani godinama neće dobijati podatke o krivičnim postupcima od javnog interesa kao što su dokazi da su državni funcioneri počinili koruptivno djelo ili zloupotrebu položaja.

“Sve osobe iz sistema istrage koje dođu do podataka o nepravilnostima, a koji su od javnog interesa, dobro će razmisliti prije nego što ih podijele s medijima. Država ih je zastrašila, tri godine zatvora nisu šala”, upozorio je HND.

Osim u Zagrebu, nekoliko stotina novinara okupilo se i u Splitu.

Vlada je nedavno u saborsku proceduru uputila izmjene Krivičnog zakona kojima se, između ostalog, uvodi novo krivično djelo nazvano “Neovlašćeno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje”.

Prema nacrtu zakona, policija, tužilaštvo, sudije ili bilo koji zvaničnik koji otkrije informacije o policijskoj istrazi mogao bi dobiti tri godine zatvora, prenio je Rojters.

Predsjednik Zoran Milanović nedavno je izjavio da se time uvodi državna represija nad svima koji javno otkriju nezakonito djelovanje pojedinaca iz vlasti premijera Plenkovića. On je najavio da će pomilovati sve hrvatske građane koji bi se eventualno našli na udaru tog zakona, zbog otkrivanja favorizovanja, kriminala i korupcije u vlasti.

Protiv predloženih izmjena već su se izjasnile gotovo sve opozicione političke stranke, koje su uglavnom isticale da vladajući koriste žene kao živi zid iza kojeg podvaljuju ograničavanje novinarskih sloboda zbog istovremenog glasanja o uvođenju krivičnog djela teškog ubistva žene, odnosno femicida, i neovlašćenog otkrivanja sadržaja izvidne ili dokazne radnje.

Premijer Plenković je više puta odbacio sve kritike ocijenivši ih kao manipulativne.

Plenkovićev četvorogodišnji mandat ističe ove godine a parlamentarni izbori bi trebalo da budu održani krajem septembra.

Bonus video: