Odluka o ukidanju dinara na Kosovu stupila na snagu

Izvršna vlast u Prištini je saopštila da ta uredba ne znači da će transfer novca iz Srbije biti zaustavljen, kao i da neće biti novčanih kazni za posjedovanje valuta drugih zemalja

2695 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Na Kosovu je u četvrtak, 1. februara, stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK) kojom je predviđeno da se za plaćanja koriste samo euri, čime je okončana upotreba srpskog dinara.

Izvršna vlast u Prištini je saopštila da ta uredba ne znači da će transfer novca iz Srbije biti zaustavljen, kao i da neće biti novčanih kazni za posjedovanje valuta drugih zemalja.

Međutim, od 1. februara neće biti dozvoljen unos novca ako institucije koje vrše tu transakciju nemaju licencu CBK-a.

Ta odluka pojačala je zabrinutost Srba na Kosovu, koji plate i penzije iz Srbije primaju u dinarima, a tu valutu koriste i za kupovinu i prodaju.

Vlada u Prištini je saopštila da će se primjena uredbe o gotovinskom poslovanju odvijati kroz laku tranziciju.

Međunarodna zajednica je tražila da Kosovo odloži sprovođenje ove odluke, uz obrazloženje da postoji zabrinutost da bi mogla imati negativan uticaj na kosovske Srbe.

Zamjenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je u srijedu da će vlada pokrenuti kampanju informisanja građana o ovoj uredbi, dodajući da se nada da će biti razgovora između centralnih banaka Kosova i Srbije da se pronađe mehanizam za transparentan prenos novca.

Vlada Kosova je saopštila da su sve komercijalne banke u zemlji dobile instrukcije da otvore filijale na sjeveru gdje se nalaze opštine u kojoj su Srbi većina, dok ih je CBK obavezala da korisnicima obezbjede osnovne račune bez ikakvih troškova.

Poslije upozorenja Vlade Kosova da neće odlagati primjenu odluke CBK-a, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima zemalja kvinte – koju čine SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka i Italija, ali je poslije sastanka umjesto najavljenog saopštenja za javnost stiglo - obavještenje.

Naime, mediji su iz kabineta predsjednika dobili obavještenje da "neće biti nikakvog saopštenja sa sastanka koji je predsjednik Srbije održao sa predstavnicima Kvinte i EU, uz komentar da bi "svaka formalna riječ bila suvišna".

Predsjednik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo Petar Petković izjavio je za Radio-televiziju Srbije (RTS) da se razgovaralo o odluci Prištine da ukine upotrebu dinara, i da razgovori predsjednika Srbije sa ambasadorima Kvinte "nikada nisu bili teži", za šta je optužio kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Svima je bilo jasno u prostoriji gdje smo imali sastanak da je Kurti glavni krivac. Srbi na Kosovu i Metohiji imaju pravo da žive, da koriste platni promet i da funkcionišu naše institucije. Od toga nikada nećemo odustati", izjavio je Petković. On je najavio da će predsjednik Srbije nastaviti razgovore povodom odluke Prištine o platnom prometu i da će se obratiti javnosti o tome narednih dana.

Predstavnici Kvinte nisu se oglasili posle sastanka.

Bonus video: