EK i EEAS: U pregovarački okvir Srbije za članstvo u EU uključiti ispunjenje obaveza koje je preuzela u Ohridu

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom

4499 pregleda 2 komentar(a)
Zastave Srbije i EU (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zastave Srbije i EU (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Evropska komisija (EK) i Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) predale su predlog da se u pregovarački okvir Srbije za članstvo u EU uključi ispunjenje obaveza koje je preuzela u Ohridu.

Ovim predlogom obaveze Sporazuma o putu ka normalizacij odnosa Beograda i Prištine i njegov Implementacioni aneks koji je usaglašen prošlog marta u Ohridu formalno postaju sastavni dio procesa pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

Prema riječima jednog portparola Evropske komisije, predlog Komisije je juče proslijeđen Savjetu Evropske unije, potvrđeno je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Prošlog decembra Savet ministara je zatražio od Komisije da uvrsti obaveze iz Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, u pregovore o članstvu Beograda i Brisela.

"Savjet traži od EK i visokog predstavnika da hitno predlože Savjetu, prije kraja januara 2024. godine, izmjene i dopune mjerila za Poglavlje 35 pristupnih pregovora Srbije", navodi se u zaključcima, koje su prvo usvojili evropski ministri, kasnije i šefovi država i vlada EU.

Poglavlje 35 u pregovaračkom okviru o članstvu Srbije u EU, koje se naziva "ostala pitanja", u slučaju Srbije obuhvata i normalizaciju odnosa s Kosovom.

EU je i Beogradu i Prištini stavila do znanja da će brzina njihovog napretka u procesu evropskih integracija zavisiti od napretka u primjeni ovog sporazuma u okviru dijaloga.

Poslije predaje predloga, na Savjetu EU je da usvoji ove izmjene, čime će se formalno obaveze Srbije iz dijaloga obuhvatiti u proces pregovora o članstvu sa Briselom.

Bonus video: