RSE: Varhelji do posljednjeg trenutka pokušavao da blokira predlog za izmjenu Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom

Predlogom Evropske komisije, koji je proslijeđen Savjetu EU 2. februara, obaveze iz februarskog Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i njegov implementacioni aneks usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno postaju sastavni dio pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU

5728 pregleda 2 komentar(a)
Varhelji, Foto: REUTERS
Varhelji, Foto: REUTERS

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pokušavao je do posllednjeg trenutka da spriječi da obaveze iz dogovora postignutih u Briselu i Ohridu prošlog februara i marta postanu sastavni dio Poglavlja 35 u pregovorima EU sa Srbijom, potvrdilo je za Radio slobodna Evropa (RSE) više sagovornika u Briselu.

Predlogom Evropske komisije, koji je proslijeđen Savjetu EU 2. februara, obaveze iz februarskog Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, kao i njegov implementacioni aneks usaglašen prošlog marta u Ohridu, formalno postaju sastavni dio pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

"Uprkos dva seta važnih zaključaka (na nivou ministara i lidera EU), Varhelji je išao protiv svih i pokušavao je da do posllednjeg trenutka to blokira", rekli su izvori RSE.

Isti izvori su potvrdili da je od decembra, kada su usvojeni zaključci, vršen veliki pritisak na evropskog komesara, kako od strane šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, tako i od nekih država članica EU.

Savlet ministara EU, kako se navodi u zaključcima iz decembra, tražio je od Evropske komisije da uvrsti te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela, prije kraja januara 2024.

RSE podsjeća i da su evropski poslanici u više navrata upozoravali na djelovanje evropskog komesara Vahreljija koji se smatra bliskim saradnikom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Rezolucijom koja je usvojena u Evropskom parlamentu u januaru 2023. godine, apeluje se na Evropsku komisiju da pokrene nezavisnu i nepristrasnu istragu o tome da li ponašanje i politike koje sprovodi komesar Varhelji predstavljaju kršenje Kodeksa ponašanja za članove Evropske komisije i komesarovih obaveza prema Ugovorima EU.

Bonus video: