Srbija: Potvrđeni mandati poslanika, opozicija zviždala, zbog tvrdnji o izbornoj krađi dio položio zakletvu u holu

Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" su rekli da nisu željeli da polažu zakletvu sa ljudima koji su mandate stekli "krađom izbora"

6298 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube/ParlamentSrbija
Sa sjednice, Foto: Screenshot/Youtube/ParlamentSrbija

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije na kojoj su potvrđeni mandati poslanika novog skupštinskog saziva protekla je uz zvižduke opozicije.

Opoziconi poslanici su bili ispred govornice sa transparentima na kojima je pisalo "Pokrali ste izbore" i "Lopovi vratite mandate".

Proevropska opoziciona lista "Srbija protiv nasilja" tvrdi da su decembarski izbori bili neregularni što vlast odbacuje.

Zbog tvrdnji o izbornoj krađi dio opozicije je zakletvu položio u holu parlamenta a ne u sali.

Iz koalicije "Srbija protiv nasilja" su rekli da nisu željeli da polažu zakletvu sa ljudima koji su mandate stekli "krađom izbora".

Prije njih su to učinili i poslanici desne koalicije "Nada" koju čine Nova Demokratska stranka Srbije (DSS) i Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS).

Transparent su na galeriji istakli i poslanici vlasti na kome je pisalo "Dosovske lopuže, opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći".

DOS (Demokratska opozicija Srbije) došao je na vlast 2000. godine kada je poražen režim tadašnjeg predsjednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. Dio stranaka koje su činile DOS je u današnjoj opoziciji.

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije trajala je oko pola sata. Za to vrijeme su samo potvrđeni mandati i poslanici su položili zakletvu. Predsjedavajući je najavio da će o nastavku sjednice biti obaviješteni.

U nastavku prve sjednice, koja ne mora biti istog dana, poslanici treba da izaberu predsjednika i potpredsjednike parlamenta, imenuju generalnog sekretara, izaberu članove radnih tijela, kao i članove stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

"Srbija protiv nasilja": Današnji prekid sjednice naša pobjeda

Radomir Lazović, poslanik koalicije "Srbija protiv nasilja" ocijenio je da je prekid konstitutivne sjednice "pobjeda" opozicije.

On je ocijenio da se u Srbiji desila "najbrutalnija krađa izbora" i rekao da opozicija zbog toga protestuje.

"Zahtijevamo poništavanje izbora i ponavljanje pod fer i izbornim uslovima", poručio je.

Marinika Tepić, poslanica sa ove liste izjavila je u holu parlamenta da je policija u sali sprečavala opoziciju da podigne svoje parole i tako izrazi protest protiv načina na koji su održani izbori.

"Najmanje 40 policajaca je stajalo u kordonu i sprečavalo nas da se krećemo po sali... Ovo je partijska policija koja je iznad zakona. Svi zaposleni u policiji koji su se predstavili kao obezbjeđenje su se stavili u službu partije", rekla je ona.

SNS: Mogli ste da vidite pravo lice svih poslanika

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Miloš Vučević izjavio je u holu parlamenta da su svi mogli da vide "pravo lice" svih poslanika.

Vučević, koji je i lider naprednjaka, poručio je da će institucije da rade.

Ko je dobio mandate?

Prvoj sjednici predsjedavao je najstariji narodni poslanik, to je matematičar Stojan Radenović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", kome je pomagalo četvoro najmlađih poslanika i generalni sekretar Narodne skupštine.

Na vanrednim decembarskim izborima mandate je osvojilo 10 izbornih lista, od kojih je pet manjinskih.

Srpska napredna stranka (SNS) sa koalicionim partnerima imaće većinu u parlamentu.

Njena izborna lista "Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane" osvojila je 129 od 250 mandata. Za većinu u parlamentu potrebno je 126 mandata.

Druga po snazi je opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" sa 65 mandata.

Slijede izborna lista "Ivica Dačić – premijer Srbije" sa 18 mandata, a po 13 poslanika imaće desna koalicija "Nada" i desna i proruska lista "Mi – glas iz naroda".

Od manjinskih stranaka, šest mandata osvojila je Stranka vojvođanskih Mađara.

Po dva mandata imaće izborne liste Usame Zukorlića i Stranke demokratske akcije, dok će po jedan mandat imati izborne liste "Politička borba Albanaca se nastavlja" i Ruske stranke.

Performans mladih: Kupus za vlast

Uoči početka konstitutivne sjednice ispred parlamenta se okupila grupa mladih "Sviće" kako bi pozdravila narodne poslanike i saopštila im šta misli o "izbornim neregularnostima".

Nosili su maske zečeva a poslanicima su ostavili kupus, navodeći da je birački spisak kao kupus.

"Želimo da podstaknemo društvo da u većoj mjeri uzme učešće u tome da se izvrši pritisak na institucije i sve odgovorne u ovom procesu", rekao je jedan od okupljenih.

Skupština Srbije konstituisana dva dana prije usvajanja rezolucije Evropskog parlamenta

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije održava se dva dana prije zakazanog izglasavanja rezolucije u Evropskom parlamentu o izborima u Srbiji. Evropski parlament, koji je imao posmatračku misiju na izborima u Srbiji, raspravljao je o ovim izborima 17. januara.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu obavezujuće.

Opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" zahtijevala je da se konstitutivna sjednica Skupštine Srbije održi poslije 8. februara, kada će se o decembarskim izborima u Srbiji izjasniti poslanici Evropskog parlamenta.

Izvještaji domaćih i međunarodnih posmatračkih organizacija, uključujući misiju Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), ukazali su da je na izborima u Srbiji 17. decembra bilo izbornih nepravilnosti. Vladajuća SNS i državni vrh su te navode odbacili.

Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) 18. decembra saopštila je da su izbore obeležile neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsjednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Bonus video: