U BiH otkrivena fabrika za ilegalnu proizvodnju cigareta

Duvanski proizvodi su najprodavanija roba na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini, a čak 49 odsto građana u ovoj zemlji cigarete i duvan kupuje na taj način

1521 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fabrika za ilegalnu proizvodnju cigareta namijenjenih za evropsko tržište je otkrivena u Širokom Brijegu, potvrđeno je 6. februara za Radio Slobodna Evropa iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

U SIPA-i nisu željeli govoriti o detaljima, odnosno o tome kad je ilegalna fabrika otkrivena na jugozapadu Bosne i Hercegovine i da li je bilo uhapšenih, potvrdivši da je fabrika pronađena tokom višemjesečne istrage u nekoliko gradova, u okviru akcije protiv krijumčarenja migranata.

"Prilikom rada na tom predmetu, došli su i do otkrića o ilegalnoj fabrici. Ne možemo iznositi više detalja", kazala je Jelena Miovčić, portparolka SIPA-e za RSE.

Duvanski proizvodi su najprodavanija roba na crnom tržištu u Bosni i Hercegovini, a čak 49 odsto građana u ovoj zemlji cigarete i duvan kupuje na taj način.

Ovo pokazuju podaci istraživanja koje je 2020. godine objavio Centar za politike i upravljanje, organizacija koja se bavi evropskim integracijama i reformom javne uprave.

Legalna prodaja cigareta je od 2008. do 2020. godine, prema istom istraživanju, smanjena za 7,6 milijardi cigareta godišnje.

U proteklim godinama BiH je ostala bez industrije duvana. "Fabrika duhana Mostar" zatvorena je 2007. godine, a uslijedilo je gašenje i "Fabrike duvana Banjaluka" 2018. godine.

Nakon više od 140 godina rada, "Fabrika duhana Sarajevo" zatvorena je u prvoj polovini 2022. godine.

Bonus video: