Srbija i EU jačaju mjere protiv krijumčarenja migranata

Predviđeno je 20 operativnih mjera koje uključuju upravljanje granicama duž takozvane balkanske migrantske rute, brze procedure dodjeljivanja azila i podršku prihvatnim centrima

3080 pregleda 1 komentar(a)
Zastave Evropske unije, Foto: Reuters
Zastave Evropske unije, Foto: Reuters

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) saopštilo je da je na sastanku sa predstavnicima Evropske unije (EU) dogovoren nastavak saradnje u cilju dalje zajedničke realizacije Akcionog plana EU u oblasti migracija.

U objavi 7. februara navodi se da je na dvodnevnom sastanku u Beogradu razgovarano o nastavku saradnje u borbi protiv krijumčarenja migranata, readmisiji i povratku, kapacitetima za azil i prihvat, upravljanju granicom i usklađivanju vizne politike Srbije sa EU.

Dodaje se da će se saradnja odvijati uz kontinuiranu finansijsku podršku Evropske unije.

U akcionom planu EU za zemlje Zapadnog Balkana, koji je predstavljen u decembru, definišu se nove mjere za jačanje saradnje po pitanju migracija i upravljanja granicama.

Oštrije kontrole na granicama

Predviđeno je 20 operativnih mjera koje uključuju upravljanje granicama duž takozvane balkanske migrantske rute, brze procedure dodjeljivanja azila i podršku prihvatnim centrima.

Balkanska ruta su pravci kojima se od 2014. migranti kreću ka zemljama Evropske unije. Jedan migrantski put ide od Turske, preko Grčke, Sjeverne Makedonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dalje ka drugim državama EU. Drugi je od Grčke, Preko Bugarske, Srbije i Hrvatske do Njemačke.

Evropska komisija saopštila je da zapadnobalkanskom rutom tokom 2023. prošlo tri puta više migranata nego prethodne godine.

"Moramo da odgovorimo na takav pritisak. Migracije su zajednički problem i sa tim treba zajednički da se borimo", saopštila je Komisija.

Brisel traži uvođenje viza

Kao jedan od osnovnih problema navedeno je da migranati avionima stižu u zemlje regiona, jer im za njih ne trebaju vize, odakle nastavljaju dalje ka EU. Stoga Brisel od Srbije i okolnih država traži uvođenje viza za građane onih zemalja koji u EU idu preko Balkana.

Evropska unija sa Srbijom, Albanijom, Crnom Gorom, i Sjevernom Makedonijom ima sporazume koji Agenciji za evropsku graničnu i obalsku stražu (Fronteks) omogućavaju da učestvuje u čuvanju granica tih zemalja.

Od ovih država traži se i potpuna primjena sporazuma o readmisiji kako bi se migranti vratili u zemlje porekla.

Srbija, Mađarska i Austrija potpisale su 16. novembra memorandum o jačanju saradnje u oblasti migracija i zaštite granica koji podrazumijeva i zajedničke policijske patrole.

Bonus video: