Rašić tvrdi da je dogovoren tranzicioni period za ukidanje dinara, NBS navodi da Kosovo nije dozvolilo njegov ulazak

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, sredstva su bila namijenjena za isplatu plata, penzija, socijalnih doprinosa i drugih davanja Srbima koji žive na Kosovu

4869 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić izjavio je da postoje dva načina da se primijeni odluka Centralne banke Kosova (CBK) da jedina valuta bude euro, čime bi se ukinula upotreba srpskog dinara.

Jedna opcija je, kako je rekao, da Centralna banka Kosova postigne dogovor sa Narodnom bankom Srbije o transakcijama, a druga da banke koje imaju filijale na Kosovu i u Srbiji omoguće distribuiranje transakcije u eurima.

Rašić je na konferenciji za novinare u Prištini objasnio da će građanima koji imaju primanja u dinarima biti omogućeno i da besplatno otvore račune u kosovskim bankama. Dodao je i da je ipak potreban tranzicioni period za primjenu ove odluke.

"Ovo je tehničko pravno ispravan način kako moramo operisati", rekao je kosovski ministar.

Rašić je rekao da ne može da kaže do kada bi trajao rok tranzicije ali je izrazio uvjerenje da će, ako bude spremnosti druge strane, do kraja februara biti riješeno pitanje isplate primanja koja dolaze iz budžeta Srbije.

"Ja bih volio da sve ovo ne postane političko pitanje, nego da bude jedan operativni izazov", naveo je on.

Pripadnici srpske zajednice na Kosovu imaju razna primanja iz Srbije koja im se isplaćuju u dinarima, pa je tako odluka Centralne banke Kosova naišla na njihovo protivljenje.

Narodna banka Srbije je ranije saopštila da je ukidanje dinara na Kosovu političko pitanje i da mora biti pokrenuto u okviru dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

S druge strane, kosovske vlasti insistiraju na direktnu komunikaciju oko ovog pitanja a ne putem EU, koja posreduje dijalogom.

U međuvremenu je Međunarodna zajednica od Kosova tražila da se ova odluka o ukidanju dinara odloži jer bi mogla da ima negativan uticaj na etničke Srbe ili ponovo podizanje tenzija.

Poslije pritiska međunarodne zajednice premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) je u utorak takođe rekao da je ipak potrebno vrijeme da se razjasni odluka CBK i da će, iako je na snagu stupila 1. februara, biti obezbjeđen tranzicioni period, te da je isti već počeo.

Rašić je podsjetio da se od kraja prošle godine znalo da će NLB Komercijalna banka, koja je jedina imala licencu da na Kosovu posluje u dinarima, zatvoriti svoje filijale, te u tom kontekstu pitao zašto u međuvremenu nije licencirana neka druga finansijska institucija.

On je podvukao i da će obrazovne i zdravstvene institucije na Kosovu, koje rade u sistemu Srbije, nastaviti sa radom kao do sada, te da neke informacije o njihovom ukidanju nisu tačne.

"Ja želim svima da kažem, pogotovo radnicima u tim institucijama, da se tako nešto neće desiti, za to imam čvrsta uvjerenja samog premijera, da oni mogu da nastave svoj posao", rekao je Rašić.

Odluka o ukidanju dinara na Kosovu se poklapa sa zatvaranjem Privremenih opštinskih organa koji rade u sistemu Srbije i koji su za Kosovo nelegalni.

Od kraja januara zatvoreno je sedam ovakvih organa u regionu Dragaša i Peći.

Rašić je komentarišući zatvaranje opština po srpskom sistemu rekao da je tako nešto bilo predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013, zajedno sa formiranjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

"Zato je ono na čemu insistiram, kao i Vlada, da se postigne finalni sporazum. Da ne dolazimo u situaciju da se jedna tačka sporazuma sprovodi a duga ne", rekao je Rašić.

Zajednica bi Srbima na Kosovu trebala da pruži određeni nivo samomenadžiranja, ali je Kosovo do sada odbijalo da je formira uz obrazloženje da može negativno uticati na unutrašnju funkcionalnost.

Međutim, međunarodna zajednica nije odustala od realizacije tog sporazuma, pa je oktobra prošle godine stranama predat evropski statut za formiranje Zajednice uz tvrdnje da je u skladu s Ustavom i zakonima Kosova.

Taj statut predviđa da bi sve srpske institucije na Kosovu, od opština do škola i bolnica, morale biti uključene u Zajednicu opština sa srpskom većinom.

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenier je u utorak izjavio da Kosovo ima odgovornost da implementira sporazum o formiranju Zajednice, te da se o ukidanje srpskih institucija treba razgovarati u okviru dijaloga.

Narodna banka Srbije navodi da Kosovo nije dozvolilo ulazak dinara

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da vlasti na Kosovu 7. februara nisu dozvolile da sredstva u dinarima uđu na teritoriju ove zemlje.

Nakon saopštenja NBS-a, Radio Slobodna Evropa kontaktirao je Carinu Kosova. Međutim, iz ove institucije kažu da se po ovom pitanju ne mogu odmah izjasniti.

Kako je saopštila NBS, sredstva su bila namijenjena za isplatu plata, penzija, socijalnih doprinosa i drugih davanja Srbima koji žive na Kosovu.

"U skladu s dosadašnjom višegodišnjom uobičajenom praksom, vozilo Narodne banke Srbije sa sredstvima u dinarima bilo je danas upućeno na prelaz Jarinje, gdje je novac, radi daljeg transporta, trebalo da preuzme vozilo kompanije 'Henderson'", navela je NBS.

U saopštenju se dodaje da "Henderson" ima dozvolu kosovskih vlasti da prevozi novac, ali je "vraćeno je bez ikakvog objašnjenja".

NBS je navela da je novac namijenjen za trezor u Leposaviću, jednoj od četiri opštine na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina.

NBS je "najoštrije osudila današnji incident" i dodala da ponavlja da je "neophodno bez odlaganja staviti van snage diskriminatorske, protivpravne i nečuvene mjere" koje su uvele kosovske institucije kako bi se omogućili nesmetani transport i distribucija dinara i "spriječilo uskraćivanje elementarnih uslova za život srpskom stanovništvu na Kosovu".

Na Kosovu je 1. februara stupila na snagu uredba Centralne banke Kosova (CBK). Ova uredba predviđa da euro bude jedina valuta za plaćanja na Kosovu, zabranjujući upotrebu srpskog dinara.

Međutim, uredba navodi da institucije koje imaju dozvolu za rad na Kosovu mogu uvoziti i izvoziti valute. Kosovska carina i policija su odgovorni organi koji obezbjeđuju da se prekogranični uvoz ili izvoz eura ili drugih valuta sa i na Kosovo može dozvoliti samo "podnošenjem dokaza o licenci i ovlašćenju izdatom od CBK-a".

Srbija isplaćuje kosovskim Srbima - kroz paralelni sistem - plate, penzije, socijalna i druga davanja.

Srbi na Kosovu obično primaju penzije iz budžeta Srbije svakog 10. u mjesecu. Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 2. februara da će sredstva iz budžeta Srbije namijenjena Srbima na Kosovu biti poslata ranije nego što je planirano.

U međuvremenu, prosvjetni i zdravstveni radnici, koji rade po sistemu Srbije, primaju platu u dva dijela, 6. i 21. februara, a zaposleni u lokalnoj samoupravi 10. u mjesecu.

Vučić je pokazao da Srbija na Kosovu ima 31.831 zaposlenog, 29.115 penzionera – od kojih 4.700 prima penzije – kao i 31.586 korisnika socijalne pomoći.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da uredba CBK-a za gotovinsko poslovanje nije protiv srpskog dinara i da Srbi koji penzije i drugu pomoć od Srbije primaju u dinarima mogu da ih i dalje primaju, ali te isplate moraju biti deponovane u bankovne račune na Kosovu u eurima.

Kosovo je saopštilo da će se implementacija uredbe CBK-a za gotovinske operacije obaviti kroz prelazni period tokom mjeseca februara.

Međunarodna zajednica je pozvala Kosovo da odloži primjenu uredbe, jer tvrde da je stupila na snagu bez prethodnih konsultacija. Sjedinjene Američke Države i Evropska unija izrazile su zabrinutost da bi uredba mogla negativno uticati na srpsko stanovništvo koje živi na Kosovu.

Srpska lista, najveća stranka Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, kritikovala je odluku CBK, a čelnik ove stranke Zlatan Elek rekao je 3. februara da zabrana korišćenja dinara "znači protjerivanje Srba i svih srpskih institucija" sa teritorije Kosova.

Prema Eleku, blizu 100.000 Srba biće direktno pogođeno odlukom CBK da zabrani upotrebu dinara.

Bonus video: