Vučić: Njemačka jedan od glavnih protagonista priznanja Kosova, jedino rješenje za izlazak iz krize je dijalog

"Nikome u interesu nije bilo kakva eskalacija i nestabilnost. Ja sam dao riječ da Srbija neće nikoga iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost"

12401 pregleda 53 reakcija 53 komentar(a)
Vučić, Foto: BETAPHOTO
Vučić, Foto: BETAPHOTO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom, da je Njemačka "jedan od glavnih protagonista priznanja nezavisnog Kosova", ali da su saglasni da je dijalog jedino rješenje za izlazak iz krize, iako su pozicije dvije zemlje potpuno različite.

"Mi imamo potpuno drugačiju politiku, usklađenu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, koja je i dalje na snazi", rekao je Vučić nakon sastanka sa Pistorijusom u zgradi Predsjedništva.

Govoreći o zahtjevu njemačkog ministra o sprovođenju istrage o događajima u Banjskoj 24. septembra, Vučić je naveo da srpski organi to već čine i zatražio od Njemačke da, u okviru Euleksa, sprovede istraku o "pokušaju ubistava najmanje sedmoro Srba, od toga dvoje djece na koje je pucano i koji su ranjeni".

"Voljeli bismo da se tu standardi izjednače... Mi imamo dobru komunikaciju sa NATO, profesionalnu. Nastavićemo takvu saradnju i ubuduće", kazao je srpski predsjednik.

Naveo je da Srbija, u skladu sa svim dosadašnjim sporazumima, smatra da je ukidanje dinara na Kosovu potpuno protivzakonito i da to nije pitanje prelaznih odredaba i davanja više vremena.

"Finansiranje zdravstvenog i školskog sistema je dio svakog sporazuma, od Briselskog, preko svih drugih. Reč je o direktnoj provokaciji koju niko ne razumije zašto neko provodi, osim u cilju potpunog etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije", rekao je Vučić.

Dodao je da je sa Pistorijusom razgovarao i o stabilnosti u regionu i da su saglasni da su stabilnost i mir od presudnog značaja i na Balkanu, i u cijeloj Evropi.

"Nikome u interesu nije bilo kakva eskalacija i nestabilnost. Ja sam dao riječ da Srbija neće nikoga iznenaditi svojim vojnim ili bilo kakvim drugim potezima, već ćemo čuvati stabilnost", naveo je on.

Kada su u pitanju Bosna i Hercegovina i zahtjev Pistorijusa da Srbija ne podrži eventualnu secesiju Republike Srpske, Vučić je ponovio stav Srbije po tom pitanju, odnosno da podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države.

"(Srbija) nikada nije dovodila u pitanje integritet Bosne i Hercegovine, kao što nikada nije dovodila u pitanje integritet entiteta Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine. Uvek ćemo poštovati konsenzus i dogovor tri naroda i stvarno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne interpretaciju kako kome padne na pamet", naveo je Vučić.

Što se tiče odnosa prema Rusiji i zahtjeva za uvođenje sankcija, Vučić je kazao da je Pistorijusu objasnio specifičnost pozicije Srbije iz ugla Povelje UN i odnosa prema Kosovu.

"Rekao sam da je tačno sve što Pistorijus govori oko teritorijalnog integriteta Ukrajine i sve je to lijepo, ali je tačno i ono što je rekao da mi na Zapadnom Balkanu najbolje znamo kako to izgleda. Mi u Srbiji najbolje znamo kako izgleda kada nekome uskraćujete pravo na teritorijalni integritet i upravo zato imamo nešto drugačiju poziciju", naveo je Vučić.

Naveo je da Srbija ni na koji način ne ugrožava saradnju sa Ukrajinom, sa kojom ima korektne odnose i dodao da će prisustvovati samitu "Zapadni Balkan - Ukrajina" u Tirani koji će uskoro biti održan.

"Dvije godine nisam video (predsjednika Rusije Vladimira) Putina. Niti šta od koga krijemo, niti šta radimo protivpravno", rekao je on.

Zahvalio se podršci Pistorijusa Srbiji na njenom evropskom putu, dodajući da članstvo u EU ostaje cilj Srbije.

Govoreći o ekonomiji, naveo je da je Njemačka za Srbiju najvažniji ekonomski partner i da je ukupna razmjena roba iznosila 9,1 milijardu eura, dok se na drugom mjestu nalazi Kina sa razmenom od 6,1 milijarom eura.

Razmjena usluga sa Njemačkom, prema njegovim riječima, iznosila je 1,7 milijardi.

"Za nas je članstvo u EU od velikog značaja. Ja sam istakao ministru odbrane Pistorijusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta koje bi trebalo da delimo sa EU, pre toga sa regionom i da smo već preduzeli određene korake u okviru inicijativa Otvoreni Balkan i Berlinski proces, kao i neke druge unilateralne stvari, kako bi pokazali spremnost da učestvujemo u tom ekonomskom projektu", Vučić.

Pistorijus: Njemačka ne naoružava samo Kosovo već i Srbiju

Pistorijus je danas u Beogradu kazao da njegova država ne naoružava samo Kosovo već i Srbiju.

Pistorijus je na pitanje na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon susreta sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na osnovu čega Njemačka naoružava Prištinu, odgovorio da Berlin ima za cilj mir i stabilnost u regionu.

"Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Tu su važni dobrosusjedski odnosi, i to je osnovni preduslov za stabilnost", naveo je on.

Pistorijus
Pistorijusfoto: Reuters

Pistorijus je dodao da Njemačka razgovara sa svim akterima na Zapadnom Balkanu, i sa Kosovom, Srbijom i sa BiH, po pitanju unutrašnje stabilnosti kako bi imali miran i stabilizovan region

"Svako mora praviti kompromis i prošlost mora biti prevaziđena. Mora se spriječiti svaka eskalacija i tenzije ne treba podsticati. Prijetnje i nasilje nisu nigdje u svijetu način za vođenje politike. Zato je potreban povratak dijalogu i deeskalaciji", naglasio je Pistorijus.

Vučić je na to odgovorio da ne postoji međunarodni pravni akt po kome Kosovo može biti naoružavano već samo posebni akti država koje su priznale nezavisnost.

"Njemačka je jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a mi imamo potpuno drugačiji stav. Naš pogled na dijalog isto je potpuno drugačije prirode, ako vam Srbija kao partner u dijalogu treba samo da prihvata zahtjeve Prištine onda mi ni ne moramo da budemo deo njega. Što se nas tiče mi smo za dijalog uvijek bili otvoreni, a 11 godina čekamo da se formira Zajednica srpskih opština i to se nije desilo", rekao je on.

Vučić: Priprema se izvještaj o međunarodnom miješanju u decembarske izbore

Vučić je saopštio da zvanični Beograd priprema izvještaj o međunarodnom miješanju u decembarske izbore, i da će, kada izvještaj bude završen, javnost o tome biti obaviještena.

Vučić je kazao da je Srbija ozbiljna država, te da "nadležne službe rade svoj posao".

Upitan da li su istinite glasine da je, kada je ranije (krajem decembra 2023.) govorio o stranom miješanju u decembarske izbore u Srbiji mislio na Rusiju, Vučić je odgovorio odrično.

"Interesantno, u ovom slučaju nisam mislio na Rusiju, a čim završimo izvještaj upoznaćemo javnost sa tim ", rekao je on.

Predsjednik Srbije je prije više od mjesec dana, 21. decembra prošle godine najavio da državni organi Srbije sastavljaju "važno pismo o uplivu i miješanju jedne važne zemlje u izborni proces Srbije na najbrutalniji način". Mediji su objavili da je mislio upravo na miješanje - Nemačke.

"To će biti završeno do Nove godine i onda ćemo ga uputiti cijelom svijetu da se vidi kako se sprovodi takva vrsta miješanja u procese koji suvereno pripadaju jednoj nezavisnoj zemlji“, rekao je tada Vučić.

Pomenuto pismo međutim do danas nije objavljeno.

Bonus video: