Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji, radiće istragu decembarskih izbora

Parlament je rezoiluciju usvojio sa 461 glasom "za" i "53" protiv. Predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović kazao da je izvjestilac za Srbiju Vladimir Bilčik glasao protiv

5748 pregleda 27 reakcija 27 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sa 461 glasom “za” i 53 “protiv” poslanici Evropskog parlamenta (EP) usvojili su rezoluciju o Srbiji u kojoj se traži istraga o izborima održanim 17. decembra.

U rezoluciji EP poziva Evropsku komisiju da pošalje ekspertsku misiju u Srbiju koja bi ocijenila situaciju i tako postavila osnove za društveni dijalog koji bi povratio povjerenje u institucije, po uzoru na “Pribe izveštaje” koji su napisani u Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini, piše European Western Balkans.

Osuđuje se odsustvo odgovora institucija na ozbiljne sumnje o uključenosti vlasti u izborne manipulacije i zloupotrebe, “što kao posljedicu ima nekažnjivost i osigurava kontinuitet ove prakse”. Pozivaju se institucije da istraže i kazne odgovorne za bilo koja krivična djela tokom izbora, kao i napade na studente.

Evropski poslanici takođe u rezoluciji pozivaju na obustavu finansiranja Srbije iz EU ukoliko srpske vlasti nisu spremne da sprovedu ključne izborne preporuke ili ako nalazi istrage ukazuju da su srpske vlasti bile direktno umiješane u izbornu krađu.

Vlast se poziva i da u potpunosti i suštinski sarađuje sa OEBS-om, Evropskom unijom i Savjetom Evrope.

“Sa zabrinutošću primjećujemo da Srbija nije primijenila mnoge dugogodišnje preporuke OEBS-a u vezi sa glavnim pitanjima izbornog procesa, uprkos tome što je na to više puta pozivana, uključujući i od strane Evropske komisije”, navodi se u rezoluciji.

Takođe se konstatuju brojni problemi izbornog procesa, poput odsustva medijskog pluralizma u kampanji i pasivne uloge Regulatornog tijela za elektronske medije, kao i dominantnu ulogu predsjednika Republike koji nije bio kandidat.

“Ukupnu kampanju karakterisala je jača polarizacija nego ranije, agresivna retorika, diskreditacija na ličnom nivou, verbalno nasilje i zapaljivi jezik; slučajevi pritiska na zaposlene u javnom sektoru, zloupotreba javnih resursa i šeme podsticanja birača izazvali su zabrinutost u pogledu sposobnosti birača da naprave slobodan izbor; ove prakse stvorile su nejednake uslove i zamaglile granicu između države i stranke, u suprotnosti sa međunarodnim standardima”, stoji u tekstu rezolucije.

Posebna pažnja posvećuje se fenomenu takozvanih fantomskih glasača iz opština u kojima se nisu održali lokalni izbori, kao i drugih država, prvenstveno Bosne i Hercegovine, koji su navodno organizovano dovoženi na glasanje u Beograd.

“Nakon duboke analize, veoma konzervativna procjena Crte zasnovana samo na ograničenim podacima i resursima je da se netačnost biračkog spiska doprinosi razlici od najmanje 30.000 birača”, stoji u tekstu.

Rezolucija se takođe se osvrće na reakciju vlasti na kritike upućene nakon izbora.

“Evropski parlament osuđuje orkestrirane napade srpskih zvaničnika na posmatrače izbora, uključujući članove Evropskog parlamenta, i poziva na povratak uvažavajućim i konstruktivnim diskursima, naglašavajući važnost međusobnog poštovanja u demokratskom procesu… oštro osuđuje nepotkrijepljenje tvrdnje srpskih vlasti da su države članice EU bile umiješane u organizovanje postizbornih protesta; žali što su protesti iskorišćeni kao povod za širenje anti-EU narativa u medijima bliskim vladajućoj stranci”, navodi se u rezoluciji.

Bilčik glasao protiv

Izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik glasao je protiv usvajanja Rezolucije, objavio je predsjednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Grbović, jedan od predstavnika koalicije "Srbija protiv nasilja" prisutnih na sjednici EP, napisao je na društvenoj mreži Iks da je Bilčik među 53 evroposlanika koji su glasali protiv usvajanja Rezolucije.

Bilčik je predstavnik konzervativne Evropske narodne partije (EPP), najjače grupe u EP, u čijem predlogu teksta rezolucije o Srbiji nije bio poziv na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage izbornih neregularnosti u Srbiji. Donošenje rezolucije inicirale su socijaldemokrate, zeleni i liberali.

Bonus video: