Navodne prijetnje Kurtiju i "korijeni u Beogradu"; MUP Sjeverne Makedonije: Nije bilo pokušaja ubistva

RTK je javila, pozivajući se na bezbjednosne izvore da je na premijera Kosova planiran atentat od strane "mogućih atentatora iz srpsko-makedonskih ekstremnih krugova, bliskih Ruskoj Federaciji, ali pod kontrolom srpskih institucija"

8430 pregleda 20 reakcija 20 komentar(a)
Kurti, Foto: Reuters
Kurti, Foto: Reuters

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Sjeverne Makedonije danas je povodom informacije Radio televizije Kosova (RTK) o prijetnjama premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju tokom boravka u Skoplju u petak, navelo da nije bilo pokušaja ubistva.

Portparol MUP Toni Angelovski je za Telegrafi Makedonija rekao da nije bilo pokušaja ubistva Kurtija i da je policijsko obezbjeđenje Kurtiju određeno po pravilima i protokolima.

"Obavještavamo vas da tokom posjete premijera Kosova Aljbina Kurtija Skoplju nije bilo pokušaja ubistva. Što se tiče bezbjednosti tokom posjete premijera Kurtija, ona je organizovana po unaprijed određenim pravilima i bezbjednosnim procjenama", rekao je Angelovski.

Javni servis Kosova prenio je ranije da je Kurti u Skoplju bio pod strogim mjerama obezbjeđenja, pošto je bilo informacija o pokušaju atentata na njega.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je danas izjavio da je tokom sastanka sa sestrinskim partijama socijalista u Skoplju, dobio informacije o "brojnim prijetnjama pojedinaca i struktura koje imaju korijene u zvaničnom Beogradu", prenijela je RTK.

Kurti je u subotu, nakon odavanja počasti bivšim aktivistima Pokreta Samoopredjeljenje, Mon Baljaju i Arbenu Dželjadiniju koji su poginuli tokom protesta 2007. godine, rekao da je saznao da ima mnogo prijetnji od pojedinaca i struktura koje imaju korijene u zvaničnom Beogradu.

"Saznao sam da ima mnogo prijetnji od pojedinaca i struktura koje imaju korijene u zvaničnom Beogradu. Kada sam došao u Skoplje, nisam se osjećao ugroženo, ali sam vidio da je bilo mnogo policijskih snaga koje su se pobrinule za ovaj sastanak koji smo održali, gdje je specijalni gost bio predstavnik njemačke SPD Lars Klingbajl", rekao je Kurti novinarima.

RTK je javila, pozivajući se na bezbjednosne izvore da je na premijera Kosova planiran atentat od strane "mogućih atentatora iz srpsko-makedonskih ekstremnih krugova, bliskih Ruskoj Federaciji, ali pod kontrolom srpskih institucija".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije takođe je najavilo "poseban režim saobraćaja" za Kurtijevu posjetu Skoplju 9. i 10. februara.

Bonus video: