Preminuo novinar Petar Luković

Bio je glavni i odgovorni urednik portala „E-novine”, radio je za beogradski nedjeljnik „Vreme”, gde je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika, pisao je i za „Našu Borbu”

5278 pregleda 5 komentar(a)
Luković, Foto: Screenshot/Youtube
Luković, Foto: Screenshot/Youtube

U Beogradu je jutros, poslije duge i teške bolesti, preminuo novinar Petar Luković, saopštila je porodica, prenosi N1.

Rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar „Duge”. Kao politički i rokenrol kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su „Džuboks”, „Mladost”, „Polet”, „Nedelja”, „Nedeljna Dalmacija”, „Politika”, „Oslobođenje”, „Vjesnik”, „Rok 82” i „Rok”.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala „E-novine”, radio je za beogradski nedjeljnik „Vreme”, gde je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika, pisao je i za „Našu Borbu”.

Dok je bio glavni urednik portala "E-novine" objavljivao je uvredljive tekstove o kritičarima režima Mila Đukanovića. Naročito je brutalno napadana ugledna novinarka Milka Tadić-Mijović, koja je tužila E-novine i Lukovića i dobila te sporove.

Za hrvatski satirični nedjeljnik „Feral Tribune” pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima „Reporter” iz Beograda, „Dani” iz Sarajeva i „Mladina” iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa „X Zabava” i radio za RTV Pink.

Objavio je i tri knjige: „Bolja prošlost“, „Ćorava Kutija“ i „Godine raspada – hronika srpske propasti“.

Nagradu „Dragiša Kašiković” je dobio 1994. godine, a nagradu dnevnika Danas „Staša Marinković” je dobio 2001.

Za počasnog građanina Sarajeva bio je proglašen 2010. godine.

Bonus video: