Sijarto: Srbija spremna da uđe u EU, njeno članstvo ne treba uslovljavati Kosovom

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika", rekao je Sijarto

3435 pregleda 7 komentar(a)
Sijarto, Foto: Screenshot/Youtube
Sijarto, Foto: Screenshot/Youtube

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto ocijenio je danas da je Srbija spremna da uđe u Evropsku uniju (EU), dodajući da njeno članstvo ne treba uslovljavati normalizacijom odnosa s Kosovom.

On je u razgovoru za hrvatsku agenciju Hina rekao da je Srbija spremna "sjutra da uđe u EU" i da bez nje kao "najveće i najsnažnije" države Zapadnog Balkana, nema stabilnosti na tom području.

"Otuđenje Srbije je najgora moguća taktika", rekao je Sijarto.

Čestu antizapadnu i antievropsku retoriku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Sijarto objašnjava osjećajem razočarenja zbog izostanka približavanja članstvu, usprkos ispunjenim kriterijumima, prenijela je Hina.

"Srbija je ponosna nacija. Zato vjerujem da pristup birokratije iz Brisela treba da se promijeni prema njoj", rekao je ministar dodavši da pristup "eks-katedra" treba zamijeniti razgovorom "oči u oči".

Mađarski šef diplomatije je ocijenio da je vezivanje članstva Srbije u EU za normalizaciju odnosa sa Kosovom nepravedno prema Beogradu, jer to ne zavisi samo od Srbije.

On je rekao i da projekat EU nije završen dok sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu njegove članice, jer "Briselu više treba region nego što je on regionu potreban".

Sijatro je najavio da će Mađarska tokom predsjedanja EU u drugoj polovini ove godine staviti naglasak na ubrzanje tog procesa, jer bi time EU dobila svježinu i novi zamah.

Povodom sankcija protiv predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, koji često prijeti otcjepljenjem tog entiteta od BiH, Sijarto je rekao da evropske sankcije "nikad nisu uspjele nigdje" i da nema smisla kažnjavati "demokratski izabranog čelnika RS" jer to samo "pogoršava situaciju".

Sijarto smatra da ubrzanje članstva u EU treba iskoristiti i za smanjenje tenzija u BiH.

On je odbacio izjave nekih zapadnih vojnih čelnika da bi Rusija za nekoliko godina mogla da napadne neku članicu NATO, upitavši zašto bi neko napao nekog ko je puno jači. Takođe je kazao da ne vidi Rusiju kao pretnju ni za jednu članicu NATO.

Bonus video: