Dodik: U Crnoj Gori postoji identitetski genocid nad Srbima

"Republika Srpska i Srbija imaju pravo da se odluče o svom statusu. Naveo sam primjere, gdje su imali Istočnu i Zapadnu Njemačku, koje su ujedinile", rekao je Dodik
124 pregleda 114 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Milorad Dodik, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.08.2017. 15:31h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da se u pojedinim zemljama regiona Srbi nalaze u teškoj situaciji, prenosi n1.

"U ovom vijeku treba promovisati nacionalno ujedinjenje gde je to moguće", poručio je Dodik.

Predsjednik RS rekao je da se u Sloveniji Srbima ne priznaje status nacionalne manjine, u Hrvatskoj je jasna njihova pozicija, gde je, kako kaže, smanjen broj Srba. Za Crnu Goru je kazao da postoji identitetski genocid nad Srbima, dok u Makedoniji zatvaraju vladiku, na Kosovu isto tako.

"U Bosni Srbi imaju svoju državu, sa aspiracijama za njenim ukidanjem", naveo je Dodik, govoreći o BiH.

Dodik je kazao da se treba omogućiti poštovanje Ustava BiH, kojeg, po njegovom mišljenju, krši međunarodna zajednica.

U planu je izrada zajedničke deklaracije koja će biti objavljena u novembru mjesecu, a predsjednik Republike Srpske je kazao da su već krenule žestoke rasprave na tu temu.

"Mislim da je to korisna stvar, da se vidi da nacionalne zajednice nijesu napuštene. Tu treba dodati Albaniju, Bugarsku, Rumuniju, Mađarsku... Vidjećemo šta su izazovi s kojima se suočava srpska nacionalna zajednica. Srbi su bili narod koji je veoma stradao, a u ovom ratu raseljen", naveo je Dodik.

Poručio je i da u ovom vijeku treba promovisati nacionalno ujedinjenje gdje je to moguće.

"Republika Srpska i Srbija imaju pravo da se odluče o svom statusu. Naveo sam primjere, gdje su imali Istočnu i Zapadnu Njemačku, koje su ujedinile. Pet godina prije toga niko to nije pretpostavljao. Srbima treba pružiti tu priliku bez namjere da drugima umanjujemo pravo", kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

Bonus video: