Vučić o smrti Navaljnog: Nisam istražni organ, nisam toliko pametan kao svi u svijetu koji unaprijed sve znaju

On je naveo da je smrt Navaljnog "još jedna iskra u razgorjeloj vatri" i dodao da je "tragično kada mlad čovjek izgubi život"

8132 pregleda 14 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 18. februara da će "pozicija Beograda u odnosu na Moskvu biti teža" poslije smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, ali je odbacio mogućnost uvođenja sankcija Rusiji.

Vučić je za televiziju Prva rekao da ne želi da ulazi u to šta se desilo sa Navaljnim jer "nije istražni organ".

"Nisam toliko pametan kao svi u svijetu koji unaprijed sve znaju. To je sve za političke analitičare, nije za predsjednika jedne zemlje. Ali, da li će nama pozicija biti još teža, takođe nemam nikakve sumnje", rekao je Vučić.

On je naveo da je smrt Navaljnog "još jedna iskra u razgorjeloj vatri" i dodao da je "tragično kada mlad čovjek izgubi život".

Ruske vlasti saopštile su da je Navaljni umro nakon što mu je pozlilo i nakon što je izgubio svijest u udaljenom zatvoru strogog režima sjeverno od Arktičkog kruga, gdje je od decembra služio 19-godišnju kaznu zbog osude za ekstremizam za koji su on i njegove pristalice tvrdili da je osveta Kremlja za njegov aktivizam.

Evropska unija saopštila je 16. februara da smatra ruskog predsjednika Vladimira Putina za jedinog odgovornog za smrt zatvorenog opozicionog lidera, a Ujedinjene nacije pozvale su vlasti Rusije na vjerodostojnu istragu.

Predsjednik Srbije je odgovorio i zbog čega na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji 16. februara kada je stigla vijest o smrti Navaljnog nije aplaudirao kada je na binu izašla njegova supruga Julija Navaljnaja.

"Odjednom je neka žena sjela pored mene, ali ja nisam imao pojma, bedž joj je bio okrenut naopako i nisam imao pojma ko je", rekao je Vučić.

Nakon toga su je, prema njema njegovim riječima, najavili.

"Ja sam tek tada shvatio da je to žena koja je sjedjela pored mene do tada. Izjavio bih saučešće, ali pogriješio bih, jer je ona nekoliko minuta kasnije izjavila da joj ne izjavljujemo saučešće", rekao je Vučić.

Dodao je da se ponašao onako "kako dostojanstven čovjek pruža i pokazuje pijetet prema nekome kome je bliska osoba preminula".

"Ja nisam otišao na fudbalsku utakmicu. Došao sam na ozbiljan skup i niko neće da mi određuje kako ću da sjedim, stojim. Ponašam se veoma disciplinovano, jer sam po tome izuzetno poznat u cijelom svijetu", rekao je Vučić.

Dodao je da na međunarodne skupove odlazi kako bi se borio za svoju zemlju i dodao da očekuje da će "tek biti pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Rusiji".

"Da li vam se u izgled stavljaju neki problemi, neki pristupi određenim fondovima? Da, naravno, logično. I toga će tek biti", rekao je Vučić i odbacio mogućnost uvođenja sankcija Rusiji.

Zvanični Beograd nije prekinuo veze sa Kremljom i do danas se, uprkos pozivima Brisela, nije pridružio sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Bonus video: