VIDEO Avion oštećen po polijetanju sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu

Avion je sletio bez zakrilaca (vjerovatno neoperativnih zbog udara sa svjetlima ili drugim objektima), sa brzinom od oko 40 čvorova većom od standardne

14712 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Avio Er Srbije koji je sinoć trebao da poleti za Diseldorf sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" ubrzo nakon polijetanja tražio je da sleti.

Iz Er Srbije si saopštili da je let JU324 iz Beograda do Diseldorfa, koji je obavljala partnerska kompanija, vraćen u Beograd iz tehničkih razloga, prenosi B92.

"Avion je bezbjedno sletio na beogradski aerodrom. Er Srbija žali zbog neprijatnosti i čini sve što je u njenoj moći da osigura da se let nastavi što je moguće prije. Bezbjednost putnika nije bila ugrožena ni u jednom trenutku", navodi se u saopštenju.

Kako portal Tango Six prenosi, letjelica je prilikom polijetanja imala dodir trupa sa prilaznim svjetlima suprotnog pravca piste. Razlog je, po svemu sudeći, pogrešna pozicija za polijetanje, odnosno avion je poletio gotovo sa pola piste, otprilike sa pozicije sa koje je bilo oko 1.300 metara do kraja piste. Umetnuta pista dugačka je 3.500 metara, za polijetanje putničkih aviona se, zbog raznih faktora, obično koristi 3.100 metara.

Kako Tango Six saznaje, avion je poletio sa intersekcije D5 sa koje je inače, po procedurama, zabranjeno polijetanje. Posada je, najvjerovatnije, imala proračunato polijetanje sa intersekcije D6 sa koje je, najvjerovatnije, i trebalo originalno da poleti.

Avion je sletio bez zakrilaca (vjerovatno neoperativnih zbog udara sa svjetlima ili drugim objektima), sa brzinom od oko 40 čvorova većom od standardne.

Avion koji je učestvovao u vanrednom događaju bio je Embraer 195LR (OY-GDC) na liniji JU324 do Dizeldorfa. Iako avion leti na redovnim linijama Er Srbije njime, kako je Tango Six izvještavao u junu prošle godine, ne upravljaju letačke posade Er Srbije.

Bonus video: