Šahin: Treba uhapsiti Radoičića zbog Banjske

On je priznao svoju umiješanost i ono što se dogodilo 24. septembra, ubistvo (kosovskog policajca i trojice srpskih napadača), sada mora odgovarati za te radnje. Kosovo i Srbija treba da sarađuju po ovom pitanju", rekla je američka sentatorka

8248 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Screenshot/Nova.rs
Foto: Screenshot/Nova.rs

Američka senatorka Džin Šahin izjavila je da bivšeg potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića treba uhapsiti i suočiti s pravdom za događaje u Banjskoj u septembru prošle godine.

Senatorka je govorila na panelu o situaciji na Balkanu u okviru Bezbjednosne konferencije u Minhenu, gdje se odvojeno sastala sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenio je sinoć Radio Slobodna Evropa (RSE).

Američka sentatorka je istakla da što se Radoičića tiče, Kosovo i Srbija moraju da sarađuju.

"Mislim da bi trebali uhapsiti Radoičića i odvesti ga u zatvor. On je priznao svoju umiješanost i ono što se dogodilo 24. septembra, ubistvo (kosovskog policajca i trojice srpskih napadača), sada mora odgovarati za te radnje. Kosovo i Srbija treba da sarađuju po ovom pitanju", rekla je Šahin tokom panela koji se fokusirao na situaciju na Balkanu.

Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, vodeće stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku zvaničnog Beograda, preuzeo je odgovornost za napad u Banjskoj, kada je grupa naoružanih Srba napala kosovsku policiju, ubivši jednog narednika, a u sukobima koji su uslijedili u ovom zvečanskom selu ubijena su i tri srpska napadača, naveo je RSE.

Kosovo je za napad, koji smatra terorističkim, okrivilo Srbiju, no Beograd je negirao da je umiješan u to. Priština je zatražila da Srbija izruči Radoičića.

Tokom panel rasprave u Minhenu demokratska senatorka Šahin koja je ranije posjetila zemlje u regionu Zapadnog Balkana, uključujući Kosovo i Srbiju, rekla je da je važno da se SAD i Evropska unija fokusiraju na ono što se događa na Zapadnom Balkanu, bilo u odnosima Kosova i Srbije, bilo u Bosni i Hercegovini ili u procesu proširenja EU.

Vezano za proširenje regiona na EU rekla je da zemlje koje donose teške odluke i sprovode reforme treba da budu nagrađene na putu ka evropskim integracijama.

"Gradimo koaliciju u Senatu da podržimo napore na Zapadnom Balkanu", rekla je.

Šahin je dodala da će nastaviti da vrši pritisak na administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da podrži mirovne napore na Zapadnom Balkanu.

"Želim naglasiti da su ti diplomatski napori javni i privatni. Dakle, postoje stvari koje se događaju iza kulisa koje pomažu 'pomjeriti loptu' tako da se stvari koje se javno kažu, pokrenu", rekla je Šahin.

Bonus video: