Vučić o Banjskoj: Podići će naši organi optužne akte u skladu sa zakonom za određena krivična djela

Vučić je kazao da su Srbi koji su se u Banjskoj sukobili sa kosovskom policijom bili "progonjeni kao zvijeri"

10280 pregleda 37 reakcija 37 komentar(a)
Kosovska policija u septembru pokazala zaplijenjeno oružje i vojnu opremu u Banjskoj, Foto: Reuters
Kosovska policija u septembru pokazala zaplijenjeno oružje i vojnu opremu u Banjskoj, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će nadležni državni organi podići optužne akte za slučaj Banjska "u skladu sa zakonom za određena krivična djela".

Vučić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je na tu temu juče razgovarao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom i dodao da će optužnice možda biti podignute za izazivanje opšte opasnosti.

"A kako da podignu za nešto drugo kad će ti ljudi da kažu 'radili smo svoj posao jer po Rezoluciji 1244 to pripada Srbiji i trebalo bi da bude do 1.000 pripadnika vojske i policije, a moramo da zaštitimo svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu s Ustavom'. A šta mi da im kažemo, zbog toga ćete da budete osuđeni ili da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država pa da im iz tog ugla sudimo", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je kazao da su Srbi koji su se u Banjskoj sukobili sa kosovskom policijom bili "progonjeni kao zvijeri".

"Tim ljudima je bilo obećano, ja sam im donio obećanje Evropljana i Amerikanaca, da ih niko neće goniti poslije barikada u novembru, decembru", rekao je Vučić.

On je kazao da je sa Mišelom razgovarao i o odluci Prištine da ukine dinar kao platežno sredstvo na Kosovu i da je predsjednik Evropskog savjeta saglasan sa njim po tom pitanju.

"Rekao mi je da traže rješenje, jer mi moramo da obezbijedimo plate ljudima. Oni žive zbog naših plata", rekao je Vučić.

Dodao je da ne vjeruje da će ta odluka prištinskih vlasti biti promijenjena, jer kako je rekao, oni imaju "prećutnu podršku pojedinih faktora moći" koji će uvijek praviti balans između Prištine i Beograda.

"To je njihovo čedo, koliko god da su ljuti na njega, pred ponoć će da ga pomiluju da lijepo zaspi u kolijevci", kazao je Vučić.

Upitan za francusko-njemački plan, Vučić je ponovio da će Beograd ispuniti sve osim onog što je suprotno Ustavu Srbije, a to su kako je dodao, teritorijalni integritet Kosova, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama i u organizacijama i institucijama Ujedinjenih nacija.

"To sam rekao pred Šolcom, Makronom, Meloni, Boreljom, Mišelom i Lajčakom", kazao je Vučić.

Bonus video: