Samit za Ukrajinu i sastanak lidera Zapadnog Balkana ove sedmice u Tirani

Najavljeno učešće 13 evropskih lidera uključujući i zapadnobalkansku šestorku, kao i zvaničnika EU

4298 pregleda 0 komentar(a)
Tirana (ilustracija), Foto: Shutterstock
Tirana (ilustracija), Foto: Shutterstock

Ukrajinski predsjednik, Volodimir Zelenski, učestvovaće ove sedmice u Tirani na samitu Ukrajina-jugoistočna Evropa na kojem najavljeno učešće 13 evropskih lidera uključujući i zapadnobalkansku šestorku, kao i zvaničnika EU.

Kako prenose albanski mediji, Samit za Ukrajinu održava se u srijedu 28. februara u Palati kongresa u Tirani, a učesnicima će se putem video linka obratiti i predsjednik Turske, Redžep Tajip Erdogan.

Narednog dana, 29. februara Tirana će biti domaćin samita lidera Zapadnog Balkana koji će razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan. Učešće na sastanku najavila je i predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi eura, od kojih su dvije milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest mjeseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Bonus video: