Pripadnicima Armije BiH 36 godina zatvora za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u Bužimu

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne tokom 1994. i 1995. godine

5077 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) izrekao je 4. marta ukupno 36 godina zatvora sedmorici bivših pripadnika Armije BiH zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu, na sjeverozapadu BiH.

Zločini su počinjeni nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadne Bosne tokom 1994. i 1995. godine.

U prvostepenoj presudi Vahid Bajraktarević je osuđen na 12 godina zatvora, Senad Salkić na osam, Zijad Nanić i Esad Kudelić na po pet godina, te Hasan Mustafić na tri godine zatvora.

Samir i Husein Isaković osuđeni su na po godinu i po zatvora, dok je Nedžad Bapić oslobođen po svim tačkama optužnice.

Sedmorica bivših pripadnika Armije BiH proglašeni su krivim za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u improvizovanom zatvoru koji je bio smješten u bivšem hotelu "Radoč" u Bužimu od novembra 1994. do augusta 1995. godine.

Zijad Nanić osuđen je u svojstvu pomoćnika komandanta za bezbjednost 505. bužimske brigade Petog korpusa Armije BiH, Esad Kudelić kao komandir voda Vojne policije u komandi 505. bužimske brigade, dok su Bajraktarević, Salkić, Mustafić te Samir i Husein Isaković osuđeni kao pripadnici Vojne policije ove brigade.

Tužilaštvo je nakon izricanja presude zatražilo od Suda BiH da osuđenima izrekne mjere zabrane putovanja i napuštanja boravišta, o čemu će Sud naknadno donijeti odluku.

Suđenje u ovom predmetu je počelo 15. marta 2016. godine.

Za zločine u Bižimu bio je optužen i Mehmed Alešević, ali je postupak protiv njega razdvojen, te je 2022. pravosnažno osuđen na pet godina zatvora.

S obzirom da se radi o prvostepenoj presudi, osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Bonus video: