Vućić: Beogradski izbori biće raspisani za 2. jun, ime budućeg mandatara vlade za nekoliko dana

"Ovo je moj pokušaj, mada je možda greška, Ana Brnabić je rekla da bacam bisere pred svinje, ali ja mislim da treba da imamo punu stabilnost"

9637 pregleda 16 komentar(a)
Vučić, Foto: Screenshot/Youtube
Vučić, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 10.03.2024. 21:19h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će beogradski izbori biti raspisani za 2. jun.

Dodao je da će svi ostali lokalni izbori, u 87 lokalnih samourpava biti organizovani u zakonskom roku.

Vučić je rekao da nije bilo pritisaka da izbori budu odloženi, ali da je on htio da postupi kao predsjednik svih građana a ne samo kao član Srpske napredne stranke (SNS).

Ima, kaže, želju da se umire strasti, iako razloge da 28. april nije dobar datum zbog praznika, smatra besmislenim i glupim, ali da je važno je izbori budu takvi da svi priznaju rezultat.

"Pozivam MUP da restriktivno tumači zakon o promjeni prebivališta sve do datuma zaključivanja biračkog spiska za izbore u Beogradu. Ovo je moj pokušaj, mada je možda greška, Ana Brnabić je rekla da bacam bisere pred svinje, ali ja mislim da treba da imamo punu stabilnost", rekao je Vučić.

On je pozvao da se poštuju preporuke ODIHR-a, naročito o edukaciji birača i gužvama na biračkim mjestima.

Vučić je najavio da će nova vlada biti izabrana do 1. aprila.

"Ime budućeg mandatara za nekoliko dana"

Vučić je rekao da će mu predstavanici koalicije oko Srpske napredne stranke (SNS) u narednih nekoliko dana dostaviti ime budućeg mandatara za sastav nove vlade Srbije.

On je, poslije razgovara s predstavnicima vladajuće koalicije, kazao i da će nastavak konstitutive sjednice skupštine Srbije, zakazan za sjutra, biti odložen za sedam dana.

To će, kako je naveo u obraćanju javnosti, biti urađeno da bi se pripremili izbori potpredsjednika (parlamenta), predsjednika i svih skupštinskih odbora.

Kazao je i da se to radi kako bi se skupština Srbije sljedeće nedjelje "u potpunosti konstituisala" i pripremila za izbor nove vlade Srbije.

Koalicija oko SNS na decembarskim izborima osvojila je 129 mandata, od 250 koliko ih ima u Skupštini Srbije i može sama da formira vlast.

Za predsjednika parlamenta u novom sazivu, ranije je, odlukom SNS-a, predložena Ana Brnabić.

Vučić je ponovio i da se Srbija nalazi u "nelakoj političkoj situaciji", zbog geopolitičkih prilika, te da je vojno neutrallna država i da jedina u Evropi nije uvela sankciije Rusije.

Zbog toga se, kako je kazao, Srbija "nalazi se pod jasnim i nedvosmislenim pritiskom".

Bonus video: