Grabar-Kitarović u Kninu: Jednog dana da "Oluju" obilježimo zajedno sa Srbima

Predsjednica Grabar Kitarović je po dolasku na Kninsku tvrđavu rekla da ne vidi razlog zašto se neko ne bi poklonio srpskim žrtvama
77 pregleda 99 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 05.08.2017. 09:54h

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je u Kninu da žali zbog gubitka svakog života, hrvatskog i srpskog.

Ona je dodala i da se nada da će jednog dana biti moguće "zajedno sa srpskom zajednicom" obilježiti "Oluju" kao akciju koja je "prekinula velikosrpsku agresiju i politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi koje su upravo njihovo lokalno vođstvo i vlasti iz Beograda isterali iz njihovih domova".

"Nadam se da ćemo jednog dana biti u stanju da zajedno obilježimo "Oluju" kao akciju koja je prekinula velikosrpsku agresiju, velikosrpsku politiku u kojoj su žrtve bili i mnogi Srbi i koje su upravo njihovo lokalno vođstvo i vlasti iz Beograda isterali iz njihovih domova", rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Kninu upitana da li predstavnici Srpskog narodnog vijeća, koji će se pokraj Knina pokloniti srpskim žrtvama Oluje, treba da budu u Kninu.

Što se Hrvatske tiče, rekla je, "nama je žao svakog života, i srpskog i hrvatskog i svih koji su poginuli u "Oluji" i Domovinskom ratu."

Predsjednica Grabar Kitarović je po dolasku na Kninsku tvrđavu rekla da ne vidi razlog zašto se neko ne bi poklonio srpskim žrtvama.

"Ne veselimo se ničijoj tuzi i vjerujemo u zajedničku budućnost svih hrvatskih građana", kazala je Grabar-Kitarović i dodala da se slaže s kninskim gradonačelnikom Markom Jelićem kada kaže da bi se trebalo pokloniti i srpskim žrtvama.

Tradicionalnom budnicom ulicama Knina je počela manifestacija obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Istovremeno, obilježavaju se Dan branitelja i 22. godišnjica vojno-policijske akcije hrvatskih snaga "Oluja", tokom koje je iz tadašnje Republike Srpske Krajine protjerano oko 250.000 Srba, dok ih je više od 1.800 ubijeno ili zauvijek nestalo.

Na Kninskoj tvrđavi je podignuta zastava, državni vrh je položio cvijeće, a cijela manifestacija za razliku od prethodnih godina svedena je na Kninsku tvrđavu i nešto malo na centralni Gradski trg, gdje ovog puta neće biti obraćanja zvaničnika.

Za razliku od prethodnih godina, večeras u Kninu neće nastupitati hrvatski kantautor Marko Perković Tompson, koji u svojim pjesmama glorifikuje ustaštvo, već Prljavo kazalište.

Da Ii zbog toga ili zbog velike vruće, jer Knin je juče bio najtopliji grad sa više od 40 stepeni Celzijusa, na centralnom gradskom trgu značajno je manje ljudi u odnosu na prethodne godine, javlja izvještač Tanjug sa lica mjesta.

Bivši član Hrvatske narodne stranke, političar, Radimir Čačić je komentarisao izostanak Tompsona u Kninu i rekao da i sam voli da zapjeva njegove pjesme, ali da to ne znači da ga politički prepoznaje, a kamoli da mu je politički blizak.

Bivši ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir izjavio je da je Oluja bila veličanstvena aakcija oslobađanja Hrvatske od “velikosrpske Miloševićeve agresije”.

“Oluja je bila akcija oslobađanja Hrvatska, stvarna i konačna pobeda u domovinskom ratu, pobjeda nad agresorom. Hrvatska je bila napadnuta, Hrvatska se branila i u tom ratu je pobijedila”, rekao je Štir.

Bonus video: